Деца от Украйна, желаещи да посещаватдетски ясли, детски градини и

...
Деца от Украйна, желаещи да посещаватдетски ясли, детски градини и
Коментари Харесай

Условия за приемане на деца от Украйна в детски ясли, детски градини и училища

Деца от Украйна, искащи да посещаватдетски ясли, детски градини и учебни заведения, наложително би трябвало да показват негативен резултат от еднократно проучване за ентеровируси и постоянен имунизационен статус с съществени имунизации съгласно имунизационния календар на Република България.

1. За осъществяване на проучване за ентеровируси е основана следната организация:

• Предоставяне на еднократни стерилни контейнери за взимане на фекална проба, от понеделник до петък, от 09:00 до 16:00 часа, в чревен кабинет (1 етаж) на РЗИ – Стара Загора. Пробата се събира в домашни условия при съблюдаване на следните правила:
Необходимото количество фекален материал за осъществяване на вирусологична диагностика е сред 5 – 10 грама при солидна консистенция (минимален размер колкото грахово зърно) или 3 – 5 мл при течна консистенция. Фекалният материал се слага в безплоден водонепроницаем фецес-контейнер, екипиран с пластмасова лъжичка, затваря се компактно и се надписва с имената на пациента и датата на взимане на тестът. Така събраните проби се съхраняват в ледник при температура от +4º до +8 º С до даването им на РЗИ. Пробата се взема в един от дните събота, неделя или понеделник, след което контейнерът се слага в найлонов плик.
• Взетите проби се носят в чревен кабинет на РЗИ – Стара Загора (1 етаж) всеки понеделник от 09:00 до 12:00 часа, съпроводени със следните данни за лицето: трите имена, дата, месец и година на раждане, прецизен адрес, телефон за връзка, дата на взимане на тестът и дата на последната направена имунизация против полиомиелит на детето. Пробите ще бъдат превозени в Националната референтна лаборатория по ентеровируси в София. Резултати от проучванията се чакат най-рано след 14 дни от постъпването на тестът.

2. Ваксините за деца от Украйна, без значение от статуса, искащи да останат в България, ще се обезпечават гратис от РЗИ – Стара Загора. Ваксинирането на деца без персонален доктор и такива без регистрация (ЛНЧ), ще се правят в имунизационния кабинет на РЗИ – Стара Загора, след авансово направен имунизационен проект от инспектори на РЗИ – Стара Загора, съгласуван с Имунизационния календар на България, всяка сряда от 14:00 до 16:30 часа, след предварителна спогодба.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР