Деца от ромското етническо малцинство често са разпределяни в училища

...
Деца от ромското етническо малцинство често са разпределяни в училища
Коментари Харесай

Еврокомисията ще съди Словакия за сегрегация на ромските ученици

Деца от ромското етническо малцинство " постоянно са разпределяни в учебни заведения за възпитаници с лека умствена назадничавост ", а тези, които посещават постоянни образователни заведения, постоянно са изпращани в обособени учебни заведения или паралелки, се споделя в прессъобщение, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според Еврокомисията тези практики нарушават закон на Европейския съюз, съгласно който " строго се не разрешава дискриминация, основана на етнически генезис, в основни сфери на живота, като включително е и сферата на образованието ".

През 2015 година Еврокомисията сложи този въпрос на Словакия, само че в този момент намира, че опитите за промени, които Братислава направи, не са довели до приемливи резултати.

Общо 65% от ромските възпитаници на възраст сред 6 и 15 години през 2021 година са били записани в учебни заведения, в които всички или множеството възпитаници са били от ромския етнос. Това демонстрира нарастване спрямо 2016 година, отбелязва организацията.

" Това трансформира Словакия в страната членка на Европейски Съюз с най-голям % на ромска сегрегация в образованието ", подлагат на критика от Еврокомисията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР