Деца от Неделното училище към църквата “Св.Николай Чудотворец” във Велико

...
Деца от Неделното училище към църквата “Св.Николай Чудотворец” във Велико
Коментари Харесай

Деца от Неделно училище в Търново изписаха над 2000 яйца

 otez  otez1  otez2
Деца от Неделното учебно заведение към църквата “Св.Николай Чудотворец” във Велико Търново точно на Велики Четвъртък изписаха над 2000 яйца.
“Тази традиция към този момент я възприехме от нашите предшественици от преди 180 години, които сходно на нас са чествали тези християнски празници”, изясни отец Славчо Иванов, свещеноиконом към храма.

По обяд родителите започнаха да боядисват в алено сварените яйца, а децата на най- друга възраст ги изписваха, като върху всяко яйце с бронз нанасяха кръст и надписа “Исус Христос”.

“След това писаните яйца се освещават и се подреждат пред олтарните икони в църквата, като се стартира от иконата на Света Богородица”, посочи свещеникът.

Отец Славчо показа, че от години донор обезпечава за неделното учебно заведение и храма над 2000 яйца, които се раздават на миряните по време на Великденската работа. Освен на Пасхалното празнично свещенодействие, изписаните яйца се раздават и във великотърновската болница, както и по обществени институции и по селата. Деветгодишният Тома Димитров за трета година изписва яйца, като досега бе боядисал три кори с яйца, а предходната година доста повече.

“На Великден, на службата, ги давам на хората, когато отидат на черква и по средата на службата ги разпределям с козунак. Аз вземам участие във всички празници и за мен най- хубавият празник и Възкресение Христово!”, споделя третокласникът.

Неделното учебно заведение съществува от 2000 година, като в него в този момент децата са към 20. Те учат по специфична стратегия, направена преди време от учителя Валентин Кожухаров, и призната от Светия Синод. Освен религиозна подготовка, малчуганите се включват интензивно и в богослужебните практики, във всички празници, в празничните шествия по време на градски събития. Те подкрепят свещеника и по време на църковните служби.

14-годишната Любов Иванова е пособия предходната седмица по време на Цветница да раздава върба на миряните в църквата, както и в акцията по кръводаряването, която се прави към този момент десета година. 23-ма кръводарители са се озовали в акцията и са дали кръв в двора на храма. Част от девойките пък са взели участие в обичая Лазаруване на Арбанаси.

Освен религиозни беседи, част от децата пеят в детския църковен хор като Любов и Мария Йонкова, а друга част се учат да изписват икони под управлението на Татяна Накова, която е приключила иконопис в Санкт Петербург. Накова изяснява, че иконопистта е комплициран поминък и тя приспособява и прави по-разбираеми за изобразяване иконите за децата. Утре вечер възпитаниците на неделното учебно заведение ще участват на литургията за Разпети Петък. На Възкресение Христово те ще раздават боядисаните и осветени яйца на миряните с козунак.

Неделните учебни заведения в България не са малко, като някои се откриват, други закриват, само че по думите на свещеноиконом Славчо Иванов “не се гаси туй, що не гасне”. Той счита, че е извънредно време в учебно заведение да бъде въведен предмет “Вероучение”, защото в страната ни непрекъснато навлизат рискови непознати планове. Според свещеника подобен настоящ образец е този с Истанбулската спогодба, както и че на 14 февруари съвсем никой не отбелязвал гибелта на християнския светец и създател на нашата писменост Константин Кирил Философ, а Свети Валентин, а пък Денят на будителите- 1 ноември, към този момент се измества от Хелоин.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР