Деца от четвърти клас на Трето основно училище Иван Вазов“

...
Деца от четвърти клас на Трето основно училище Иван Вазов“
Коментари Харесай

Деца от Берковица откриха изложба за Търновската конституция

Деца от четвърти клас на Трето главно учебно заведение „ Иван Вазов “ в Берковица подредиха в постройката на локалната община галерия, отдадена на 145-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.
Изложбата „ Търновската конституция “ бе открита от кмета на Берковица Радослав Найденов, който похвали децата за техния голям труд за намиране и класифициране на материалите.
Изложбата съставлява 10 табла, на които четвъртокласниците са показали своя прочит на събитията от преди век и половина, показали са също основните настоящи лица, сложили началото на младата българска страна. В продължение на близо месец учениците са проучвали разнообразни исторически източници, атласи, фотоси и под управлението на учителката Филонка Горанова са изработили своите табла. При представянето на изложбата децата попитаха гостите, дали знаят, че Търновската конституция е била една от най-демократичните, прогресивни и реформаторски за времето си, попитаха също, дали знаят, че 2/3 от новите политици - основатели на конституцията, са владеели френски, че към 70 души от тях са били дейни участници в националноосвободителното придвижване преди Освобождението, и че е имало делегати от Берковица на Учредителното заседание, приело Търновската конституция и така нататък.
От Община Берковица споделиха, че изложбата е основана по общинската просветителна стратегия „ Берковица – корени и криле ”. Целта на програмата, препоръчана от кмета Радослав Найденов, е локалните деца да получат родолюбиво образование и да знаят историята на своята страна и на родния край и да познават бележитите персони на България.
По мотив идния народен празник Трети март Найденов подари на класа българското знаме и конституцията на всяко дете. Изложбата „ Търновска конституция “ ще остане в постройката на Община Берковица до 8 март./БТА
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР