Деца на възраст под 1 година да не пътуват до

...
Деца на възраст под 1 година да не пътуват до
Коментари Харесай

Препоръка срещу морбили: Не водете неимунизирани бебета в съседни страни

Деца на възраст под 1 година да не пътуват до Гърция, Сърбия и Румъния, предлага основният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Причината е нарасналата заболеваемост от морбили в тези страни, а възрастта под година се смята за подимунизационна поради липса на деяние на ваксина в този възрастов период.

Официални ограничавания за пътешестване на дребни деца няма и рекомендацията цели по-скоро да увеличи вниманието на родителите. Според Кунчев повода за епидемията от дребната шарка в Белград е обвързвана с нежеланието на избрани родители да ваксинират децата си. Инспекторът уточни, че в множеството случаи това са интелигентни хора в положително икономическо положение.

" Голям е броят на случаите на болни от морбили в прилежащи на нас страни от началото на годината. Но не трябва да се драматизира обстановката. Всяко дете над тази възраст (1 г.), което е ваксинирано, е безусловно обезпечено и за него няма безусловно никакви ограничавания и рекомендации. Но до момента в който продължава обстановката към нас - най-много в Украйна, Сърбия, Гърция и Румъния, би трябвало да имаме поради, че е вероятен и импорт на вируса и опция за заразяване, когато пък ние посещаваме тези страни ", уточни доктор Кунчев.

Той успокои за положителното имунизационно покритие против морбили у нас: " Около нас циркулацията на дивия морбилен вирус е интензивна, имаме и случи на импорт в страната - осем-девет за тази година, и все пак вирусът не откри неимунни лица, където да се популяризира, демонстрира, че в действителност сме постигнали нелош обсег. За страдание обаче продължаваме да имаме някой " джобове " от неимунни деца. Най-много ни тормози групата на родителите, които се двоумят във връзка с имунизациите, които имат някакви страхове и са се поддали на погрешни информации най-много от интернет и отсрочват или въобще не вършат имунизациите ".

" Много деликатно проследявам какво се случва в Сърбия, защото големият брой от случите при тях е в Белград. Става дума за интелигенти майки с положително икономическо положение, като главната причина е тъкмо въздействието на антиваксиналните придвижвания. Животът ни демонстрира какво се случва, когато допуснем спад на имунизационното покритие ", предизвести основният здравен контрольор.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР