Деца и младежи с увреждания от дома за деца “Хризантема“

...
Деца и младежи с увреждания от дома за деца “Хризантема“
Коментари Харесай

Потресаващо насилие в дом за деца и младежи с увреждания в Габрово

Деца и младежи с увреждания от вкъщи за деца “Хризантема “ в Габрово са били жертва на брутално принуждение от страна на личния състав. Това излиза наяве от видеоклипове, правени от обществен служащ сред 2016 и 2017 година, които обаче излязоха нескрито едвам преди ден и то поради междуличностен спор.

Видеоклиповете демонстрират по какъв начин чиновници в дома за деца и младежи с увреждания заплашват и удрят настанените с викове и обидни думи.

В жилището в квартал " Трендафил “ се отглеждат 10 деца, множеството малолетни. Грижата за тях е 24 часа, седем дни в седмицата и е поверена на 13 души личен състав.

Шанай Мустафа, която е част от неправителствена организация и самата е майка на дете с увреждане, описа пред бТВ, че при посещаване в центъра с доктор е видяла дете с луксация и церебрална парализа, чийто крайник бил “вързан за врата с колан “. По думите ѝ медицинскиат обзор е посочил, че огромна част от децата имат потребност от интервенция, само че такава още не е направена. “Децата имат капацитет, само че не получават съответна здравна грижа. При деца с увреждания грижата се състои в това да получават съответна терапия. Мисля, че тези записи не демонстрират всичко, което се случва “, сподели още тя.

Според Йорданка Милчева – обществения служащ, който е направил записите, клиповете са дребна част от протичащото се. Пред бТВ тя изясни, че ги е направила, с цел да послужат за доказателство пред способените органи.

От обясненията на служащия, ръководителя на центъра, кмета и обществено подкрепяне излиза наяве, че за насилието са подавани сигнали и въпреки всичко никой виновен не е знаел за него. Наказани също още няма.

Милчева уточни, че е посочила клипа на ръководителя на центъра Маринела Лазарова, която от своя страна е поискала среща с Даниела Василева – шеф дирекция “Образование и обществени действия “, която през 2014 – 2015 година е била началник на плана, по който е почнала услугата. На срещата Лазарова посочила на Василева образно защо става въпрос. “През времето до 2016 година постоянно е била осведомена за каквито и да е нередности в центъра, не са били вземани безусловно никакво ограничения. От 2015 до 2017 година отговорно мога да кажа, че Даниела Василева не е идвала в центъра на посещаване да види по какъв начин вървят нещата “, сподели Милчева.
Тя самата не работи в центъра от два месеца. Посочи обаче, че не всички чиновници се държали зле с децата.

Ръководителят на център “Хризантема “ Маринела Лазарова изясни, че през декември е изпратила сигнал до омбудсмана, а на 11 януари публично е алармирала прокуратурата.

Когато видяла първия запис, го посочила на Василева и нямало безусловно никаква реакция, тя даже не пристигнала на елементарен диалог със чиновниците. „ В момента комфортната позиция е да споделя, че не е знаела, само че не е по този начин “, съобщи Лазарова. Тя допусна, че Василева не е предавала нагоре по веригата тези сигнали.

Кметът на Община Габрово Таня Христова съобщи, че е „ потресена и шокирана от това, което се е случвало в центъра “ и че е „ неприемливо, неясно и неоправдаемо държанието, което екипът и ръководителят на центъра са си разрешили да демонстрират “. По думите ѝ тя схванала за насилието на 15 януари, когато, при поискани от нейна страна пояснения във връзка междуличностния спор, получила отговорите на Лазарова.

“В информацията се съдържаше материал със сигнал за проявено принуждение. Още същия ден изпратих сигнала на прокуратурата и Държавната организация за протекция на детето. До тогава до мен не е достигал сигнал за принуждение, а единствено за междуличностните спорове “, съобщи Христова.

От Даниела Василева получила пояснение, че не е получавала сигнали нито устно, нито публично.

Кметът се закани да е безкомпромисна към всеки, показал жестоко отношение към децата или укрил информация. Самата тя била влизала в центъра и виждала положително отношение към децата.

Директорът на Териториална дирекция за обществено подкрепяне Радостина Братованова уточни, че децата са буфер в междуличностен спор.

“Управителката на заведението доста добре познава Закона за протекция на детето и знае, че е длъжна неотложно да сезира способените органи, в случай че разбере за упражнено принуждение върху дете или за дете в риск “, разяснява Братованова и попита Лазарова за какво не е сезирала Отдела за протекция на детето.

“Сметнах, че госпожа Василева, знаейки това и не предприемайки никакви ограничения, общо взето е желала потулване на случая. Тогава шеф на всички нас беше кметът на общината и тя е представител на доставчика на обществената услуга в оня интервал – до април 2017 година “, отговори Лазарова. Тя самата отхвърли да е имала интерес от потулване.

Надежда Денева, самостоятелен специалист по обществени услуги за деца и възрастни, разяснява, че в случай че нямаше междуличностен спор, никой нямаше да разбере за случая.

Хората си разменят едни и същи обвинявания, което значи, че най-вероятно имат една и съща виновност. Но по линията нагоре всеки се прави на ощипан – че нищо в никакъв случай не е знаел, включително и хора на доста високо равнище.

“В случая прокуратурата би трябвало да си свърши работата, служителят, упражнил принуждение, би трябвало да получи наказателна отговорност, само че това не значи, че няма различен проблем и е извънредно време той да бъде комплициран на масата. Целият развой на деинституционализация потегли доста добре, само че не се случи добре, добави тя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР