Деца и бременни жени са сред най-малко 27-те мигранти, загинали ...

Деца и бременни жени са сред най-малко 27-те мигранти, загинали

Деца и бременни сред 27-те жертви на Ламанша

Деца и бременни дами са измежду най-малко 27-те мигранти, починали при потъването на малка лодка в експеримент да прекосят Ламанша през вчерашния ден и да се доберат до английския бряг, заяви през днешния ден френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен, представен от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Първоначално имаше леки разминавания в данните за броя на жертвите, които дадоха френските управляващи за най-смъртоносния до момента случай с мигранти в протока, който разделя страната от Англия. Те варираха от 27 до 31.

Днес Дарманен удостовери пред радио Ер Те Ел за 27 починали. Сред жертвите " са бременни дами и деца ", сподели той, без да посочи броя им. По думите му френските управляващи обясняват националността на починалите мигранти.

Френската прокуратура съобщи, че са починали 17 мъже, седем дами, както и две момчета и едно момиче, за които се допуска, че са в юношеска възраст.

По данни на френското вътрешно министерство двама души са били избавени и се лекуват от хипотермия. Единият е иракчанин, а другият-сомалиец.

Трафикът на хора през канала разцъфтява

Френският министър на вътрешните работи, който през вчерашния ден заяви, че по отношение на покрусата са арестувани четирима трафиканти, посочи през днешния ден, че през нощта е осъществен пети арест.

Петият обвинен шофирал автомобил, записан в Германия, съобщи Дарманен. Според него зад каналджийските мрежи стоят престъпни формации в Белгия, Нидерландия, Германия и Англия.

Дарманен прикани тези страни към по-положително съдействие в битката против трафикантите. Те невинаги се отзовават изцяло на настояванията на френските правосъдни управляващи за информация, означи той.

Дарманен сподели, че трафиканти купуват лодки с пари в брой в Германия, по този начин както е създал и арестуваният по отношение на трагичния случай пети човек.

Вътрешният министър на Франция разкритикува миграционната политика на Англия. Френските управляващи гонят повече незаконни мигранти, в сравнение с английските, увери той.

Миграционните потоци от крайбрежията на Северна Франция към Англия от дълго време са мотив за несъгласия сред двете страни, които постоянно си разменят обвинявания по казуса. Темата се употребява постоянно от политици и от двете страни на Ламанша за пробутване на антимигрантски дневен ред, означава Асошиейтед прес.

" Очевидно във Англия имиграцията е зле контролирана ", сподели през днешния ден френският вътрешен министър. Той уточни, че с наемането на незаконни имигранти английски работодатели на процедура предизвикват напора на такива хора.

Все повече хора, бягащи от спорове и беднотия в страни като Афганистан, Судан, Ирак и Еритрея, рискуват живота си с предприемането на опасното пресичане на Ламанша в посока Англия на ненадеждни плавателни средства. Тази година бройката на този тип прекосявания на протока се е увеличил тройно спрямо предходната.

Има ли късмет за по-положителен надзор

Британското държавно управление съобщи, че е предложило на Франция взаимни полицейски екипи да патрулират по френското крайбрежие на Ламанша след гибелта на 27 мигранти при корабокрушение, съобщи Франс прес.

По-рано представител на английския министър председател Борис Джонсън сподели, че той се е договорил с френския държавен глава Еманюел Макрон в телефонен диалог нощес незабавно да усилят общите старания за попречване на опасните опити на мигранти да прекосят Ламанша, с цел да стигнат до Англия.

Според Том Пърсглоув, английския държавен секретар по миграционните казуси, министър-ръководителят е повторил в тази връзка предложение, отхвърлено по-рано от Париж по съображения, свързани с френския суверенитет-да се провеждат френско-английски патрули по френското крайбрежие, които да попречват мигрантите да поемат на път през пролива. " Наистина се надявам французите отначало да обмислят това предложение ", съобщи той пред Би Би Си.

Ден след покрусата английският таблоид " Сън " разгласява на първа страница фотография на патрул от френската полиция, който съгласно списанието оставил мигранти да отплават с надуваема лодка, без да предприеме каквото и да било.

" Не е ли време да се бием с общи старания против трафикантите? " запита френският народен представител Брюно Бонел от партията " Република, напред! " на държавния глава Еманюел Макрон.

От 30 000 души, пробвали се да прекосят Ламанша, 60 на 100 са били задържани, което е незадоволително, съобщи той пред телевизия " Скай нюз ". Но " това се случва нощем на малки плажове. Нека бъдем реалисти, полицията не може да участва на всички места ", добави политикът.

Макрон съобщи в диалога с Джонсън, че " чака британците да сътрудничат напълно, въздържайки се от това да употребяват една трагична позиция като инструмент за реализиране на политически цели ", уточни през днешния ден Елисейският замък.

" Президентът на Републиката настоя, че е належащо да се работи с достолепие, почитание и в дух на ефикасно съдействие, засягащо живота на хора ", се споделя в известието от Париж.

Източник: dir.bg