Детето трябва да е в центъра на родителските права и

...
Детето трябва да е в центъра на родителските права и
Коментари Харесай

Бащи искат равни родителски права при развод

Детето би трябвало да е в центъра на родителските права и те би трябвало да се нагодят по отношение на него, счита Карл Луканов.

Заплаха за следващ митинг и гледище за юридически механизъм за равни наставнически права в случаи на разлъка или бракоразвод, насочат от организацията " Бащи за отговорно родителство ". Учредителят на фондацията Карл Луканов разяснява пред БНР, че е време и в България да се вкара презумпцията за споделеното родителство.

" На доктрина правата на бащите и на майките са равни, действително обаче правосъдната процедура е въвела още през 80-те години на предишния век дискриминационни практики. В Съединени американски щати и някои от щатите на първо време се стига до концепцията за споделените наставнически права. Детето би трябвало да е в центъра на родителските права и те би трябвало да се нагодят по отношение на него ", счита той.

За да бъде туширан спорът сред родителите в Съединени американски щати, е въведена цяла система от ограничения. Има услуги като медиация и фамилни съвещания, които родителите могат да употребяват още преди да са отишли в съда.

" Дори съдът да стартира да се произнася за споделено родителство с едни съвършени решения, в случай че не работи системата, която би трябвало да ги приведе в осъществяване, когато страните не желаят да извършват непринудено, всичко това остава единствено на хартия ", споделя Луканов.

Предлага се, в случай че единият родител е отглеждащ, а другият неотглеждащ, времето при неотглеждащият родител да стане най-малко 35%, а в България най-малко 17 000 са децата пострадали от обстановката.

" Ние неведнъж ме правили оферти. Няколко пъти се стига до подготвени законопроекти, работни групи в Народното събрание към Държавната организация за протекция на детето работят. Точно се стигне до някакъв законопроект, смени се властта и айде, всичко отново изначало ", съжалява Луканов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР