Детето ще остане за лечение в Любляна, Словения поне за

...
Детето ще остане за лечение в Любляна, Словения поне за
Коментари Харесай

11-годишно дете с левкемия беше транспортирано със самолет „Спартан“ до Словения

Детето ще остане за лекуване в Любляна, Словения най-малко за един месец

Дете на 11 години, лекувано в Клиниката по Детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, с диагноза остра лимфобластна левкемия беше превозено с военния аероплан „ Спартан “ до клиника в Любляна, Словения, съобщи.

„ Наложи се в действителност по неотложност да търсим подпомагане. Процедурата, която следва на детето в Словения, е нещо, което ние не можем да правим. Състоянието на детето сътвори сериозни стойности на неговите индикатори ”, разяснява проф. доктор Добрин Константинов от Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „ Царица Йоанна-ИСУЛ ”.

Очаква се лекуването на детето в Словения да продължи към месец. „ След това, теоретично, ще се върне у нас. Прилага се един от най-новите подходи - клетъчна терапия. Това е единственият случай в България, при който сме съумели да стигнем до този миг ”, добави проф. Константинов.

Искането до здравния министър доктор Асен Меджидиев за образуване на въздушен медицински превоз е отправено през вчерашния ден от ИСУЛ, оповестяват от отрасловото ведомство. Заедно с министъра на защитата Димитър Стоянов е проведено незабавното осъществяване на полета.

Детето е било придружавано от реанимационен екип на СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев “, детски онкохематолог от ИСУЛ, здравна сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА и родител.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР