Детето с две майки остана без български акт за раждане.

...
Детето с две майки остана без български акт за раждане.
Коментари Харесай

Детето с две майки остана без български акт за раждане

Детето с две майки остана без български акт за раждане. За това научаваме от обява на Mediapool.

Сара е родена през 2019 година в Испания в семейство на две майки – Калина и Джейн. Испанският закон разрешава на двете дами да сключат брак, само че българското право – не. Това е повода бракът у нас да не се признава.

Двете майки са вписани само в испанския документ, удостоверяващ раждането на детето в Барселона. Страната обаче не може да издаде поданството на детето, тъй като дамите не са испанки.

Биологична майка на детето е Джейн. Тя е британка, само че не може да съобщи английското поданството на детето си, тъй като Сара е родена отвън страната, излиза наяве от проблема.

Паспортната работа в Белфаст към този момент е отказала да издаде документи на Сара. Сега и български съд постановява отвод за издаване на документи. Причината – биологичната майка не е българка, а България не признава брак сред две дами.

Според магистратите от Върховния административен съд столичният регион “Панчарево ” няма право да издава документи на детето, тъй като то няма право да е български жител. Решението е дефинитивно.

Българските магистрати считат, че детето към момента няма поданство по волята на своите майки, тъй като не са поискали това от Испания, която не може да откаже.

И по този начин повече от три години Сара е без поданство и надлежно без цивилен права.

Gospodari.com

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР