Детето от Русе, за което имаше съмнения, че е болно

...
Детето от Русе, за което имаше съмнения, че е болно
Коментари Харесай

Няма случай на западнонилска треска в Русе

Детето от Русе, за което имаше подозрения, че е болно от западнонилска тресчица, не страда от тази болест, демонстрираха проучванията, съобщи Би Ти Ви. Днес сутринта шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания Тодор Кантарджиев заяви, че има подозрение за първи случай на заболяването в България.

Той не даде повече детайлности за случая, като посочи единствено, че детето е малко. Имаше съмнения, че се е заразило след захапване от комар.

Детето към този момент е крепко, идната седмица ще е ясно дефинитивно дали е било болно от западнонилска тресчица. То е развило едно от типичните затруднения на вируса - мозъчно инфектиране.

Пикът на заболяването, от която към този момент има случаи в Гърция и Сърбия, предстой в края на август и септември, споделят експертите. Симптомите при западнонилската тресчица са като при летните вируси.

Болестта стартира с температура, главоболие, изнемощялост, отичане на лимфните възли, постоянно заболяването минава без симптоматика. 1% от инфектираните обаче развиват рискови затруднения.

Кантарджиев напомни, че предходната година имаше 15 случаи на инфектирани със западнонилска тресчица, като даже имаше и два смъртни случая.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР