Детето от Бургас, при което имаше съмнения за хепатит с

...
Детето от Бургас, при което имаше съмнения за хепатит с
Коментари Харесай

Проф. Христова: Случаят на детето от Бургас не е на острия хепатит, който търсим

Детето от Бургас, при което имаше подозрения за хепатит с незнаен извършител, не е било инфектирано с този изострен хепатит. Това стана ясно от думите на шефа на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

„ Заключението е, че не дава отговор на този изострен хепатит с неизяснена етиология, за която би трябвало да се оповестява “, осведоми тя на брифинг през днешния ден.

„ Действително беше подозрителен случай, тъй като условията, които имаме към лабораториите за изпращане на такива проби, са доста необятни, с цел да можем да се ориентираме диагностично “, добави проф. Христова.

Момчето е постъпило в Инфекциозното поделение на УМБАЛ Бургас на 29 април, с болки в корема, само че в положително здравословно положение.

Изследванията на трансаминазите посочили, че АСАТ е в норма, а АЛАТ е към 100 – 120. Първоначално на 29 април проучването демонстрира трансаминази сред 510 и 520, пет дни по-късно обаче при ново проучване те са още веднъж към 100, осведоми проф. Христова и акцентира, че детето е в доста положително здравословно положение.

„ Търсихме 22 типа вируси, в това число причинители на респираторни болести, чревни вируси и така нататък Няма потвърден вирус с PCR. От серологичните проучвания за всички тези типове изследваме антитела, с цел да потвърдим предходна зараза “, изясни тя и добави, че съгласно проучванията детето е прекарало преди няколко месеца лека зараза, евентуално респираторна. Като допустима причина за лекото засягане на черния дроб специалистката уточни и лечението на детето с антипиретици.

„ НЦЗПБ остава на поста си, чакаме нови проби и сме подготвени за етиологично уточняване на бъдещи такива случаи. Центърът продължава работа, чакаме проби от цялата страна “, увери още проф. Ива Христова.

Тя уточни, че за отбягване на сходни случаи е доста значима профилактиката като съблюдаване на добра персонална хигиена.

От думите ѝ стана ясно още, че след първия взрив във Англия в този момент случаите са единични, тъй като са прецизирани условията кои случаи да се рапортуват.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР