„Детето, нападнато от кърлежи, е било около фонтана в Южния

...
„Детето, нападнато от кърлежи, е било около фонтана в Южния
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: До 12 часа кърлежът не може да пренесе никаква болест

„ Детето, нападнато от кърлежи, е било към фонтана в Южния парк, в едни шубраци, там очевидно е имало гнездо, където са снесени яйцата на кърлежа. По главата на детето е имало над 50 от бебешките форми на кърлежа. Те са по-малко инфектирани и по-малко рискови, обаче постоянно когато човек е ухапан в парк, вероятността да хване Лаймска болест е повече от 20%, както и други кърлежови заболявания. Тези заболявания обаче не са рискови и се лекуват с антибиотици. За деца се дава макролиден антибиотик ", изясни проф. Тодор Кантарджиев – шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, в ефира на БТВ.

"Лимфите са бебетата на кърлежа, нимфи са юношите, а имало е и възрастният кърлеж ", изясни проф. Кантарджиев. Той означи, че най-заразени са женските. "До 12 часа кърлежът обаче не може да придвижи никаква болест, в случай че до 24 бъде свален няма да съобщи заболяванията, които са по кърлежите в градинките ", уточни професорът.

"Единият метод за събаряне на кърлеж е да се издърпа със здрав конец, а другият – да се извади с чиста стерилна игла ". Според проф. Кантарджиев добре е тези процедури да се правят от медицински експерти.

Той изясни още, че с цел да се спре разпространяването на кърлежите не е задоволително единствено да се напръскат зелените площи, би трябвало да се обезпаразитят и бездомните кучета, както и да се третират парковете и каналите против гризачи.

Цезарина Илиева – шеф на отдел „ Паразитология” в РЗИ-София, изясни, че детето, от чиято глава бяха извадени 50 кърлежа след игра в столичен парк, е попаднало на мястото където са снесени яйцата на кърлежа. По думите ѝ майката е реагирала доста вярно, като е завела детето незабавно на доктор.

Димитър Денчев, шеф на „ Зелена система” в столичната община, изясни че климатичните условия са такива, че е удобно разпространяването на кърлежите. Препаратите с които се пръска, са безвредни за жителите, стига те да съблюдават, увери той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР