Дете, затворено в интернат в продължение на 3 години, без

...
Дете, затворено в интернат в продължение на 3 години, без
Коментари Харесай

Дете, държано 3 години в интернат, осъди България в Страсбург

Дете, затворено в пансион в продължение на 3 години, без опция да апелира тази мярка, осъди България в Страсбург за 6000 евро. Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) одобри, че е нарушено правото на лишаването му от независимост да бъде следено от съд. Момчето е било в интерната от 2011 до 2015 година, когато изтича оптималният период за настаняване в такава институция.

 

Делото " И. Г. Д. против България " визира правосъдния надзор след настаняването на 11-годишно дете в социално-педагогически пансион (СПИ), както и ролята на системата от институции за битка с противообществените прояви за ресоциализация, обществена интеграция и поддържане на контакт със фамилията на настанените. Това изясняват от Българския хелзинкски комитет (БХК), който съставлява детето в Страсбург.

Според Страсбург главната мотивация на българските управляващи е била да санкционират детето за държанието му, счетено за девиантно. Момчето е настанено в пансион, без да са положени действителни старания за намиране на по-малко ограничаващи ограничения. През трите години на престояване на детето в интерната нито един от способените органи не се е заел да изследва дали изискванията за настаняване са били от изгода за него, дали са били подобаващи за възобновяване на връзките сред него и майка му и дали са му обезпечили вероятност за реинтеграция в фамилията му.

 

Освен шестте хиляди евро за неимуществени вреди, България е наказана да заплати и 2451 евро за разходи по делото.

 

" Решението на Европейски съд по правата на човека за следващ път разкрива сериозните проблеми пред системата за битка с противообществените прояви на малолетните и малолетните в България, която се води по закон от 1958 година Институциите за настаняване на деца с противообществени прояви, доста от които сами са жертви на принуждение както в сегашния случай, препятстват опциите за надзор на тяхната активност от страна на околните и не са ориентирани към обезпечаване на ресоциализация и обществена интеграция на настанените в тях деца ”, разясняват от БХК.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР