Дете с двустранна загуба на слуха вече чува и може

...
Дете с двустранна загуба на слуха вече чува и може
Коментари Харесай

Дете с двустранна загуба на слуха вече чува благодарение на Българската коледа

Дете с двустранна загуба на слуха към този момент чува и може да приказва, с помощта на „ Българската Коледа “. Със средства от благотворителната самодейност на 7-годишния Месут от село Стефан Караджа е подложен имплант, посредством който момчето към този момент е с естествен слух.

За 7-годишния Месут се грижи само неговият татко. Преди две години излиза наяве, че детето има сериозен проблем с връзката. Мобилен екип от Общностния център за деца и фамилии в неравностойно състояние във Вълчи дол посещава дома на бащата и сина открива, че момчето не чува. Пращат го при експерт, от който схващат, че Месут има двустранна загуба на слуха.
Халил Алиев, татко на Месут: Не знаех никакви пътища, никакви пътеки, не можах да си избавям детето. След това, което ми споделиха, че може да го спасим това дете посредством интервенция.
Самият имплант коства 32 хиляди лв. - сума, която бащата на Месут не може да си разреши. Единствената му вяра е „ Българската Коледа “.
Минка Радулова, началник на „ Общностен център за деца от 0 до 7 годишна възраст и техните фамилии “ - гр. Вълчи Дол: Месут беше утвърден. Тогава той и татко му отпътуваха за София, направи се интервенция за двустранен имплант, при което детето стартира да чува и към този момент във времето при работа с нашия логопед стартира и да приказва.
Специалистите от общностния център работят с детето в продължение на две години.
Николинка Сярова, психолог в Общностен център за деца и фамилии - гр. Вълчи дол: Той е едно прелестно дете. Много будно, още първоначално демонстрираше огромен интерес да опознае света и... вследствие на оказаната помощ и на подадена ръка от Българската Коледа връзката с детето се усъвършенства и ние имаме опция да учим цялата природа и всичко към нас.
Благодарение на интервенцията детето към този момент е първи клас в учебното заведение във Вълчи дол дружно със своите връстници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР