Дете с 30% изгаряния и опасност за живота е настанено

...
Дете с 30% изгаряния и опасност за живота е настанено
Коментари Харесай

Зачестяват случаите на деца с изгаряния в Русе

Дете с 30% изгаряния и заплаха за живота е настанено в отделението по пластична хирургия в Русе. От болничното заведение оповестяват, че случаите са зачестили. Само за седмица за лекуване са настанени 6 деца на възраст сред 1 и 4 години от разнообразни селища в Северна България.

В отделението по пластично-възстановителна хирургия споделят, че не помнят да е имало едновременно толкоз доста деца с изгаряния и то тежки. Две от тях дори е трябвало да бъдат настанени в реанимация.

" Всички са дребни, от една до 3-4 години и всички са с много огромни изгаряния. Като най-тежкият случай е на детенце на 1 година, с 30% изгаряния, залято с гореща вода на главата, на гърдите, на лицето, на ръцете. При това дете нещата в действителност са съществени във връзка с крайния излаз. Надявам се, че ще се оправим ", съобщи проф. доктор Огнян Хаджийски, шеф на отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия.

Лекарите поставят грижи и са оптимисти, че за всички деца прогнозите са положителни. Проф. Огнян Хаджийски обаче поучава родителите да са по-бдителни, изключително с по-малките.

" Не може да къпеш детето си и да го залееш с гореща вода. Не може да му правиш чай и да го залееш с гореща вода. Не можеш да го оставиш да тича при една гореща печка, да залепи ръката си на горещата печка. Или да си играе с флакон с газово вещество, което да избухне и да получи изгаряния ", добави проф. доктор Огнян Хаджийски.

Алиме Сеидова е имала горчив опит с щерка си, когато е била на една годинка и от този момент доста внимава.

" Имахме печка на дърва. Баща ѝ таман сваляше чайника от горната страна върху печката, който беше. Тя го докосна и се получи едно мехурче. После дойдохме тук на лекар и се оправи, само че лек белег си има и ще си остане. Има по-малка сестра, която е на 4 години, тъй като си препатихме с нея, ужасно огромно внимание отстранявам ", показа Алиме Сеидова.

Проф. Огнян Хаджийски добавя, че в последните седмици е повишен и броят на възрастните хора в отделението – сега се грижат за шестима пациенти с изгаряния.

" Дълбоки изгаряния. Там аргументите са газови котлони, газови печки ", сподели още проф. доктор Огнян Хаджийски.

При изгаряне проф. Хаджийски поучава първо да се в профил повода - било то огън, киселина или нещо друго, а по-късно бързо да се търси здравна помощ в най-близкото болнично заведение. Защото вярното култивиране на раната е доста значимо за лекуването по-късно.

Репортер: Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР