Дете оцеля по чудо, след като беше засмукано от помпа

...
Дете оцеля по чудо, след като беше засмукано от помпа
Коментари Харесай

Помпа в басейн засмука дете

Дете оцеля по знамение, откакто беше засмукано от помпа в басейн. Виновни обаче към този момент няма. „ В първия миг, когато видях голямото лилаво леке на тялото й, не знаех просто на кой свят съм”, описа майката на потърпевшото дете Детелина Славова. Детелина Славова е една от майките, които преди 8 години, пропадат в асансьор в „ Майчин дом”. Тогава тя е бременна с щерка си в осмия месец.
„ Счупих си десния си крайник. Слава богу, нямаше никакви последици за нея, никакви затруднения по време на бременността. Тя си дочака деветия месец и се роди нормално”, сподели още Детелина Славова.
Днес тя е ученичка във втори клас. През лятото на предходната година фамилията й е изправено пред следващото тестване. Осемгодишното момиче оцелява по знамение, откакто е засмукано от помпа в басейн. Инцидентът става в Тутракан, до момента в който детето е на посетители при баба си и дядо си.
„ Качва се на една платформа и скача с главата надолу. И на мен ми направи усещане, че скочи детето, само че не излиза. И крещя, несъмнено й стана неприятно. Скочих във водата, хванах я с двете ръце и не се отделя това дете. Излязох, взех си въздух, отново се потопих, отново дърпам, само че не става. Почнах да крещя, помощ, колкото ми глас държи”, описа дядото на детето Атанас Могаров.
Трима мъже се пробват да спасят детето. Успяват да изкарат момиченцето на повърхността, едвам когато притежателят стопира помпата, която филтрирала водата в басейна. Момичето е извадено в безсъзнание.
„ Детето беше цялото синьо. След секунди можеше да е късно. Почнах да му върша изкуствено дишане. Момчетата вършиха разтривки на сърцето. И виждам, че миглите й почнаха да мърдат. Не поисквам на никого да има такова преживяване”, сподели още Атанас Могаров.
Детето е настанено в болница. Съдебно-техническата експертиза удостоверила, че е било засмукано от помпата, която филтрирала водата в басейна.
„ Тя имаше мощни болки. Гледаха я на ехограф за счупвания. Рентгенови фотоси, с цел да са сигурни,че няма счупени ребра, че няма раздрани вътрешния органи. За благополучие няма нищо”, описа майката.
Собственикът на басейна отхвърли да разяснява случая. Пред проверяващите обяснил, че помпата, която е засмукала детето, била от висок клас, само че с ниска филтрационна дарба, по тази причина работила 24 часа в денонощието. Била обезопасена с решетка, само че все пак се получил вакум.
„ Не получихме никакви отговори от притежателя. Той не се извини. Дори не се обадиха, да попитат по какъв начин е детето”, сподели Детелина Славова.
От районната прокуратура в Тутракан решили, че няма данни за закононарушение. Първо, тъй като детето е получило лека телесна щета, а не междинна. И второ, тъй като съдебно-техническата експертиза посочила, че оборудването е изправно. Собственикът на басейна въпреки всичко е получил рекомендации - да не пуска помпата, до момента в който в басейна има хора, както и да постави спомагателна решетка, която да разсейва всмукателната мощ.
Роднините на потърпевшото момиче се надяват, че притежателят на басейна ще получи наказване.„ Обжалваме си. Ще използваме всички лостове на правосъдната система, с цел да покажем на притежателите на такива места, че те просто би трябвало да се грижат за безопасността”, изрично е фамилията на детето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР