Дете от Ямбол е дало едновременна положителна проба за грип

...
Дете от Ямбол е дало едновременна положителна проба за грип
Коментари Харесай

Едновременна зараза: Детенце от Ямбол положително за ковид и грип

Дете от Ямбол е дало едновременна позитивна проба за грип и ковид по едно и също време, оповестяват от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Не се прецизира възрастта му.

Към момента в Националната референтна лаборатория посредством Real Time RT-PCR са потвърдени девет случая на грип A(H3N2) при пациенти на възраст сред 11 и 18 години от Ямбол.

Симптомите на грипа включват главоболие, нараснала температура, трептене, кашлица, възпалено гърло, хрема, изнемощялост, отмалялост, мускулни и ставни болки.

Грипният вирус вид А нападна най-вече младежи - най-много деца във възрастовата група 5-14 година Грипът се лекува с обичайните средства, а при по-тежко протичащо заболяване, или при риск да настъпи затруднение - и с антивирусни препарати.

От началото на годината от ден на ден страни записват случаи на флурона - композиция сред грип и ковид, която обаче към момента е едва проучена.

Името й съставлява комбиниране, формирано от британските flu (грип) и coronavirus (коронавирус).

Бившият шеф на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев изясни обаче, че едновременното заразяване с грип и ковид се случва извънредно рядко и най-често при хора с по-нисък имунитет.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР