Дете на 9 години успя да осъди пловдивското ДКЦ 5

...
Дете на 9 години успя да осъди пловдивското ДКЦ 5
Коментари Харесай

Дете осъди пловдивско ДКЦ за 39 000 лв, паднало заради необезопасен праг и се потрошило

Дете на 9 години съумя да осъди пловдивското ДКЦ 5 за 39 хиляди лв., откакто на излизане от рентгеновия кабинет се спънало на необезопасен предел и се потрошило. Вследствие на това малолетният просител бил прикрепен за леглото над 5 месеца, като не можел да практикува и обичания си спорт. Болките били непрестанни, написа още в правосъдното решение.
Прочетете още
Инцидентът е от 25 юли 2018 година, когато детето посетило „ Диагностично -консултативен център V ”, тъй като имал проблем с походката, в резултат на плоскостъпие и бърз напредък. То трябвало да си направи рентгенография, само че при излизане от рентгеновия кабинет,  се спънало в прага на вратата, който бил висок и нямало и обозначения, и предупредителни табели. Така кракът на ищеца не е стигнал равнището на пода в коридора, политнал и паднал на дясната си страна.

Момчето почнало да пищи от болежка и заплакало. С помощта на чиновници малолетният бил отвеян на рентгеновата маса, с цел да му се направи нова фотография. Веднага майката, а не медицинският екип от ДКЦ-5 позвънила на телефон 112.През това време болките на детето се нараснали, само че никой не му е указал лекарска помощ. По-късно в болнично заведение било установено сериозно  строшаване в бедрената част и по тази причина била осъществена тричасова интервенция.

По рекомендация на лекарите обаче детето не трябвало да стъпва на крайници повече от пет месеца. От  съдебния акт излиза наяве, че  след интервенцията,в продължение на месеци болката в региона на счупването била доста мощна,по цели нощи детето не можело да спи умерено,приемал непрестанно обезболяващи лекарства. Първите три - четири месеца не е могъл да стане и да отиде самичък до тоалетната при потребност и се налагало майка му или татко му да му обезпечават помощ. През този интервал детето не посещавало учебно заведение и не тренировките на обичания си спорт-волейбол, като се наложило да приключи спортната си активност. Година по-късно детето е претърпяло нова хирургична намеса.  

В материалите по делото се споделя, че инсталираният спомагателен предел бил оцветен в същия цвят като пода и съвсем се сливал с него и затова не се забелязвала разликата в равнищата. Твърди се, че от проявената немарливост на чиновниците на лечебното заведение се е стигнало до това положение на детето. То се страхувало да изкачва стълби и към този момент не можело да посещава спомагателни спортни мероприятия.

За породените болежка и страдалчество и следствията от случая 9-годишния, с позволение от майка си, предявил непълен иск от 4 хиляди лв., който е представляваща част от цялата рекламация в размер на 50 000лева. Той бил прегледан от Районен съд-Пловдив, и имало влезнало в действие решение. Така 9-годишният изискал от Окръжен съд Пловдив да осъди ДКЦ-5  да изплати на потърпевшия 46 000 лв., представляваща остатъкът от цялата претендирана сума.

В хода на делото вещото лице е обяснило, че всичко по лекуването на момчето е минало сполучливо и след привършване на оздравителния развой не се чакат затруднения за в бъдеще, както и пораждане на други болести в тази връзка. В правосъдния акт написа още, че препоръчитеолно не е трябвало да стъпва на крайници си 3 месеца. Медикът е обясил още, че предразполагащ фактор за развиването на други проблеми е било и плосостъпието на детето.

След като Окръжен съд – Пловдив е разгледал материалите по делото и е взел поради възстановителния развой на детето  е решил, че частичният иск е признат основателно. Магистратите са отсъдили обаче, че справедливото обезщетение е в размер на 39 хиляди лв.. Тоест остава да се изплатят на детето още 35 хиляди лв..

Освен това магистратите са осъдили ДКЦ 5 да заплати още 2 200 лева разходи по делото.

Решението предстои на въззивно обжалване в двуседмичен период от връчването му на страните пред Апелативен съд Пловдив.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР