Дете на 6 години в критично състояние, с остра вирусна

...
Дете на 6 години в критично състояние, с остра вирусна
Коментари Харесай

Транспортираха със Спартан от Бургас до Пирогов 6-годишно дете в тежко състояние

Дете на 6 години в сериозно положение, с остра вирусна зараза - грип А и преболедувало скарлатина по-късно, беше превозено със аероплан " Спартан " от Бургас до София. Искане за осъществяване на консултация и реанимационен трансфер публично постъпи в Министерството на здравеопазването през днешния ден, рано сутринта, от УМБАЛ - Бургас.

Министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев е известен за случая късно във вторник, като незабавно координира опцията за реализирането на полета с министъра на защитата. Още през вчерашния ден беше осъществено и сформирането на медицински екип, който да извърши авиомедицинската задача. След голям брой диалози с медицинските екипи на УМБАЛ - Бургас, СБАЛДБ " Проф. доктор Иван Митев ", УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ", Военномедицинска академия, центровете за незабавна здравна помощ в Бургас и София беше решено консултацията на детето да бъде осъществена в УМБАЛ - Бургас от реанимационен екип на " Пирогов ", който след оценка на клиничното положение да реши опцията за превозване.

Самолетът " Спартан " е изхвърчал в 9:30 ч. от летище " Враждебна " с реанимационен екип от УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " в състав: доцент доктор Богдан Младенов, началник на екипа и шеф Клиника по детска анестезиология и интензивно лекуване, доктор Пламена Христова, Любка Чалева, здравна сестра, и Цветелина Иванова, здравна сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА.

В 13:30 ч. самолетът е кацнал на летище " Враждебна ". Към момента детето е настанено за лекуване в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лекуване на " Пирогов ".

От МО също оповестиха за избавителната интервенция, в която е взел участие екипаж от Военновъздушните сили от състава на 16-а авиационна база Враждебна.

По рекомендация на лекарския екип полетът е сбъднат на ниска височина с оглед здравословното положение на детето. Самолетът кацна назад в 13:30 ч. на летище Враждебна, откъдето детето беше превозено към УМБАЛСМ " Пирогов ".

Екипажът, осъществил полета, е бил в състав: пълководец капитан Николай Георгиев, помощник-командир капитан Николай Калайджиев и борден инженер капитан Николай Михайлов.

Миналата седмица още веднъж екипаж от Военновъздушни сили и медицински екип със аероплан " Спартан " транспортираха болно дете до Словения. С полет на аероплан " Спартан " страната ни достави филантропична помощ за потърпевшите от земетресението в Сирия и Турция.

Самолетите " Спартан " и вертолетите " Кугар " са едни от дребното военни придобивки на България след 1989 година, означи през вчерашния ден служебният министър на защитата Димитър Стоянов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР