Десният екстремист Андерс Беринг Брейвик загуби делото, което заведе срещу

...
Десният екстремист Андерс Беринг Брейвик загуби делото, което заведе срещу
Коментари Харесай

Масовият убиец Брейвик загуби дело за нечовешки условия в затвора

Десният екстремист Андерс Беринг Брейвик загуби делото, което заведе против норвежката страна поради изискванията му в пандиза, които съгласно него били " безчовечен ", реши съдът в Осло, съобщи Агенция Франс Прес.


Задържан самичък в продължение на 12 години в поделение с доста висока степен на сигурност, Брейвик нападна норвежката страна, потвърждавайки, че изолацията му нарушава човешките му права.

По време на петдневния правосъден развой, извършен при започване на януари във физкултурния салон на пандиза Рингерике, 45-годишният екстремист, през сълзи се разказа като депресиран и привързан към Прозак и упрекна управляващите, че се пробват да го " доведат до самоубийство ".

От своя страна страната оправда строгия, само че комфортен затворнически режим на Брейвик с това, че е рисков, като твърди, че той към момента съставлява " безусловно рисков риск от изцяло безотговорно принуждение ".

" Брейвик се радва на положителни материални условия на задържане и на релативно висока степен на независимост в всекидневието ", постанови в решението си съдията от съда в Осло Биргите Колруд.

" Изглежда нереалистично да се плануват огромни промени в режима му в пандиза, защото е малко евентуално в кратковременен проект да има обилни промени в рисковия профил ", сподели тя.

Преди оповестяването на присъдата юристът на Брейвик съобщи, че той ще апелира, в случай че загуби на първа инстанция.

На 22 юли 2011 година Брейвик първо взриви бомба покрай държавната централа в Осло, убивайки осем души, а по-късно умъртви 69 други, най-вече младежи, като откри огън в летен лагер на лейбъристката юноша на остров Ютьоя.

През 2012 година той е наказан на оптималното наказване, което тогава е в действие в Норвегия, а точно 21 години отнемане от независимост с опция за удължение на периода, до момента в който той към момента се смята за рисков.

В пандиза той разполага с три независими стаи - жилищна килия, образователна килия и килия за фитнес - на горния етаж, а на долния етаж, който споделя поредно с различен пандизчия, има кухня, телевизионна зала, столова и стая за свиждания.

Той има достъп до тв приемник с плосък екран, игрова подпора Xbox и три папагала, в сходство с молбата му да има домакински любим.

" С Брейвик се отнасят изключително добре ", съобщи началникът на пандиза Ейрик Бергстедт.

Адвокатът му обаче твърди, че управляващите не са подхванали задоволително ограничения, с цел да компенсират изолацията му, защото човешките му контакти са лимитирани главно до контакти със експерти (надзиратели, юристи, пастори).

" Той в никакъв случай няма да излезе на открито, той знае това ", сподели Ойстейн Сторрвик по време на делото.

" Може ли да издадеш (де факто) доживотна присъда и да предотвратиш всевъзможен контакт с хора по време на осъществяването на тази присъда? “, добави той.

Според него отношението към клиента му е в нарушаване на член 3 от Европейската спогодба за правата на индивида, който не разрешава " нечовешкото или унизително отношение или наказване ".

Позовавайки се и на член 8 от Конвенцията, който подсигурява правото на преписка, Брейвик също по този начин прикани за облекчение на филтрирането на пощата му.

" Брейвик съставлява същата заплаха през днешния ден, както и на 21 юли 2011 година ", отвърна Андреас Хетланд, наблягайки, че той към момента може да извърши акт на принуждение или да въодушеви други да го създадат.

По време на производството стана ясно, че Брейвик е направил три опита за самоубийство, както и акция на непокорство през 2018 година: той е рисувал надписи, в това число свастика, с екскрементите си, крещял е " Sieg Heil " и е спазвал гладна стачка.

Въпреки това двама специалисти, призовани за чуване, отсъждат, че пандизчията не е бил нито в сериозна меланхолия, нито е имал податливост към самоубийство.

" Това не основава усещането, че той е имал същинско предпочитание да почине ", съобщи психологът, отговарящ за оценката на заплахата му, Ини Рейн, базирайки се на отчети, в които той е признал, че опитите му за самоубийство са имали за цел да бъдат изпълнени настояванията му.

През 2016 година Брейвик към този момент е сезирал съда на същите учредения и е постигнал непълен триумф на първа инстанция, преди да бъде изцяло отритнат при обжалването.

Впоследствие Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) разгласи жалбата му за " неприемлива ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР