Десислава Иванчева доста бързо се е ориентирала в обстановката, но

...
Десислава Иванчева доста бързо се е ориентирала в обстановката, но
Коментари Харесай

Законът дава права на кмета да изнудва

Десислава Иванчева много бързо се е ориентирала в ситуацията, само че това не значи, че и други не се възползват от тези малки врати в закона. Имаме много сигнали, тъй че занапред следва деяние. Това съобщи ръководителят на новосъздадената Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев пред БНР.

Георгиев изясни, че пропуски в закона са повода за това строители да бъдат изнудвани и даде детайлности за приемането на подкупа от кмета на столичния регион „ Младост “ Десислава Иванчева: „ Реално към този момент има издадено позволение за градеж, само че той не може да стартира без кметът на община да уведоми всички страни. Разбира се, това съобщение има чисто съобщителен темперамент, само че следствията от неизвършването му са доста съществени, а точно не може да се стартира строителство. Десислава Иванчева е забавила това съобщение с 7 или 8 месеца, което е доста над двуседмичния период, като недвусмислено е обещано да се разбере, че това позволение няма да бъде издадено, в случай че не получи избрана сума. Човекът, който е подаде сигнал до нас, е теглил заеми, върху които текат лихви, а в това време той не може да стартира строителство до момента в който това чисто съобщително деяние на кмета не бъде осъществено. От тази позиция аз мисля, че има и пропуск в закона, тъй че ще предприемем дейности вероятно да се промени законът и когато не се свърши такова деяние от страна на кмета, това да се смята за безмълвно единодушие от страна на кмета, с цел да се отстрани тази корупционна причина “.

Георгиев отговори и на изказванията на отбраната, че парите са били при проверяващите 11 дни преди да бъде пожелан подкупът и изясни и по какъв начин е протекла подготовката за ареста на Иванчева: „ Имаше поискване на подкупа доста преди датата, на която този рушвет беше даден. Три или четири пъти срещите се отлагаха за приемане на този рушвет заради една или друга причина. Парите на няколко пъти се предоставяха от господин Ваклин, ние ги белязваме, след което подкупът се отлагаше. И ние връщаме парите на господин Ваклин, тъй като нямахме на какво съображение да ги държим. Когато се реализира спогодба за последваща среща, парите още веднъж бяха предоставени от него на нас, с цел да се ревизира дали маркировката е към момента настояща, след което ние му ги предоставяме, с цел да може той да ги даде на кметицата на „ Младост “.

Няколко пъти се отлагаше приемането на подкупа и от всички данни, и от СРС-тата, се вижда, че неколкократно тези пари циркулираха сред проверяващите и лицето, което трябваше да ги даде. Парите сега са при проверяващите и се прави химическа експертиза. Парите са в проверяващите. След като са разказани, те са част от протокола и няма по какъв начин да бъдат върнати. Странно изказване на отбраната е да споделя незабавно след мярката за неотклонение, че няма нито едно доказателство против госпожа Иванчева. Законът, член 63, планува, че мярка за неотклонение „ задържане под стража “, може да се вземе единствено когато въз основа на доказателствата може да се направи обосновано съмнение, че лицето е направило закононарушение “.

По мотив на мнението на министъра на правораздаването Екатерина Захариева, че при акцията са преминати границите, Георгиев разяснява: „ В акцията всичко се случи пред очите на всички, само че тук към този момент казусът е чисто законодателен, тъй като законът категорично планува, че претърсването и изземването на пространства или в тази ситуация на автомобил се случва в наличието на лицето, което употребява автомобила, в тази ситуация госпожа Иванчева. Законът го изисква. Огромен размер бяха парите. Трябваше да се опишат банкнота по банкнота “.

Георгиев установи, че прокуратурата си е свършила съвършено работата по време на ареста на Иванчева: „ Там на място, пред очите на всички да видят по какъв начин се намират парите в колата, изваждат се, разказват се в наличието на Иванчева, което и брани и нейния интерес – да види, че никой не пипа нищо и всичко е непокътнато по този начин както е. Ако ние бяхме преместили автомобила, чисто процесуално щеше да има проблем, тъй като претърсването и изземването се прави в наличието на лицето, което употребява автомобила и тогава протоколът щеше да е нападнат. Ако този протокол падне, разбирате, че рискът делото да се провали е голям. Може би има законодателен проблем. Това обсъждахме с госпожа Екатерина Захариева “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР