Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще положат клетва като конституционни

...
Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще положат клетва като конституционни
Коментари Харесай

Атанасова и Белазелков полагат днес клетва като конституционни съдии

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков ще положат клетва като конституционни съдии тъкмо седмица откакто бяха определени от Народното събрание с гласовете на депутатите от така наречен конституционно болшинство.

Церемонията по полагане на клетвата им е планувана за през днешния ден петък в 11 часа.

 

От съда осведомят, че Атанасова и Белазелков ще се закълнат в наличието на ръководителя на Народното събрание,  президента и ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд. 

 

Отсъствието на някои от формалните посетители не може да попречи на встъпването на двамата, защото съгласно Закона за Конституционния съд, новите конституционни съдии поставят клетва пред състава на съда.

 

Според адвокати и конституционалисти отсъствието на президента от формалната гала може да се разчете като знак, само че не би следвало да е причина новите съдии да не се закълнат.

 

Експерти са на мнение, че съществуват два разновидността клетвата да бъде спряна.

Единият е самите претенденти да откажат да я положат, а другият - да си тръгнат всички поканени посетители, в това число и членовете на Конституционния съд, което няма да се случи.

 

Според „ Възраждане ” клетва не би трябвало да има, до момента в който не се произнесе съдът. Вече са входирали и нова тъжба, а Конституционен съд насрочи дело по нея. „ Тя е ориентирана против самите процедурни правила, които бяха признати от Народното събрание и снижиха до безсрамие критериите за участие в Конституционния съд ”, съобщи Костадин Костадинов.

 

От Българска социалистическа партия приканиха президентът да не отиде на клетвата. „ От една страна президентът е институция и неговото неприсъствие там е знаково за цялата процедура. Ние считаме, че въпросните претенденти няма да взимат самостоятелни решения ”, счита Иван Ченчев.   

Същото желаеха и от „ ИТН ”. „ Ако аз бях в тези обувки, нямаше да отида, тъй като моралът беше нарушен. През напън и нарушение на Конституцията и през унищожаването на морала в Конституционния съд бяха сложени две персони, които няма да взимат независими решения ”, съобщи Станислав Балабанов.

 

От ръководещото болшинство дадоха отговор сбито, само че изрично: „ Мисля, че решението на българския парламент беше ясно. Клетвата би трябвало да се организира ”, сподели Даниел Лорер.

 

Неприсъствието на президента на клетвата е по-скоро знак, а не проблем за встъпването в служба на новите съдии, счита преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова. Ако всички поканени на церемонията обаче си тръгнат, клетва не може да има.

„ Всички поканени, дружно с членовете на Конституционния съд, могат да откажат да положат клетва. Това в действителност е най-силният метод клетвата да бъде спряна ”, съобщи доцент Киселова.

Според юрист Валя Гигова Конституционният съд е изправен пред невиждана обстановка. „ Той би трябвало да се произнася по желание точно на конституционни съдии, които са част от неговия състав. Това, единствено по себе си, е задоволително неуместно ”, е нейното мнение.

Ако въпреки всичко съдът дефинира избора за противоконституционен, това ще се отрази и на взетите решения от Атанасова и Белазелков. „ Тогава би се оказало, че в случай че техният избор бъде анулиран, Конституционен съд ще е заседавал в противозаконен състав, което към този момент си е конституционна рецесия ”, изясни още Гигова.

 

При тази догадка Народното събрание се връща в изходна позиция и следва нова процедура, изясни доцент Киселова. По думите ѝ не се оспорват съответно качествата на определените, а пороци в решението и процедурата.

 

По информация на Епицентър. бг обаче клетва ще има и Десислава и Белазелков през днешния ден ще встъпят в служба като конституционни съдии.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР