Десислава Атанасова ГЕРБ няма да подкрепи искането на ДПС антикорупционният

...
Десислава Атанасова ГЕРБ няма да подкрепи искането на ДПС антикорупционният
Коментари Харесай

ГЕРБ няма да подкрепи искането на ДПС политиците да останат извън обхвата на антикорупционния закон


Десислава Атанасова

ГЕРБ няма да поддържа настояването на Движение за права и свободи антикорупционният закон на процедура да защищава политиците от сходни следствия. Това стана ясно от думите на народния представител от ГЕРБ Десислава Атанасова, която във вторник даде конференция в Разград.

Тя уточни, че антикорупционният закон ще бъде прегледан от правната комисия на Народното събрание в сряда на второ четене. Атанасова счита, че " освен отчетите от нашите европейски сътрудници, само че и чувството на цялото ни общество е, че корупцията и битката с нея би трябвало да стартира от високите етажи на властта ".

" Ние от ГЕРБ постоянно сме показали освен воля, само че и резултати, когато има даже и минимум подозрение за каквото и да е ", сподели тя. По думите й няма да се допусне разтягане на политически чадър над никого, " без значение на каква служба е ".

Тя добави, че ГЕРБ е партията, която и в границите на 43-то Народно заседание поддържаше антикорупционния закон и гласоподава за него, и в този момент ще постави оптимални старания да бъде признат до края на годината.

Преди седмица водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ внесе предложение за отпадане на глава " Девета " от законопроекта, озаглавена " Противодействие на корупцията посредством откриване на прояви на лица, заемащи висши обществени длъжности ".

Въпросните текстове уреждат прехвърлянето на чиновниците от антикорупционното звено на ДАНС в бъдещия антикорупционен орган. В тази глава е регламентирано правото на бъдещата комисия да прави инспекции на високопоставени лица, да употребява специфични разследващи средства и да прави оперативно-издирвателна активност.

Без тези текстове законопроектът на ГЕРБ се трансформира от специфичен закон в елементарна компилация на съществуващото до момента законодателство за конфискацията и битката с спора на ползи.

След импортираните оферти подозренията към фасадното предопределение на новото антикорупционно законодателство се задълбочиха.

Междувременно ГЕРБ сподели, че ще удовлетвори настояването на Движение за права и свободи да отпадне отбраната за хора, които подават сигнали за корупция.

На този декор " Обединени патриоти " и Движение за права и свободи упорстват Народното събрание а не ръководителят й да показва всички членове на комисията " Антикорпуция ". Това значи, че и в този орган постовете ще се спазаряват по добре познатия партийно-квотен принцип.

Все още не е ясно дали, в случай че ГЕРБ не удовлетвори настояването на придвижването за отпадане на девета глава от нормативния акт, ще получи поддръжката на Движение за права и свободи в другите гласувания по плана.

Тази поддръжка е значима, тъй като ГЕРБ и " Обединените патриоти " имат общо 122 гласа, само че без Движение за права и свободи и " Воля " ще е нужна оптималната мобилизацията за приемането на обещаното пред Европейската комисия законодателство. На първото четене половината депутати от " Воля " гласоподаваха " срещу ". Лидерът на партията Веселин Марешки сподели, че няма да поддържат " основаването на следващия безплоден ялов орган " и назова плана " неправилен ".

Българска социалистическа партия е срещу законопроекта на ГЕРБ, тъй като го счита за неефикасен. Социалистите внесоха собствен различен план, който обаче бе отритнат от болшинството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР