Десислава Атанасова, фейсбукВ ГЕРБ – СДС знаем от опит, че

...
Десислава Атанасова, фейсбукВ ГЕРБ – СДС знаем от опит, че
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Въпрос на политическо лидерство е правилните решения да се вземат навреме независимо от вътрешнопартийните недоволства

Десислава Атанасова, фейсбук

В ГЕРБ – Съюз на демократичните сили знаем от опит, че най-трудната борба в политиката е борбата със самия себе си. Със личното си его, със личните си илюзии и със личните си дефекти. Тази борба е надалеч по-важна от конюнктурните борби с настоящия политически конкурент, тъй като е решаваща за дълготрайните вероятности пред всяка политическа мощ. Ние знаем, че изходът от тази борба зависи от самите нас и от силите ни да преодолеем самите себе си. От опцията за реализиране на качествена смяна, която рано или късно намира своя позитивен резултат.

През последните две години, ние бяхме подложени на редица тествания, само че най-голямото от тях беше изкушението да се превърнем в фракция. Да се затворим в себе си и да заживеем в личен свят – надалеч от действителността и нейните провокации. Да се отдадем на фантазии за реванш и жадност за възмездие. Да забравим главните си политически задания и уговорките си пред обществото и да ги подменим с изложение на персонални страсти. Да обявим всички останали за неверници или за еретици. Да заживеем с чувството, че сме жертва, която инстинктивно мечтае да бъде главорез. Най-голямата ни победа през последните две години беше, че не позволихме да се превърнем нито в жертва, нито в главорез.

През цялото това време от тази заплаха ни спасяваше непрестанното самонапомняне, че най-непосредствената ни задача като политическа групировка е да решаваме действителните проблеми на обществото, да се стремим да съхраняваме неговата целокупност и да следваме дневния ред на болшинството от българските жители. Именно институционализирането на този дневен ред и превръщането му в публична държавна политика е нашата най-голяма задача през днешния ден.

Този дневен ред стои надалеч от фикциите и фиксациите на злободневните политически битки. Той не може да се реализира в нереалните и общи формулировки на празнодумието. Неговото наличие е съответно и изисква дейности. То се състои в непосредствената опция за трайно и стабилно решение на политическата рецесия, което от своя страна да даде ефикасен отклик на икономическите, финансовите, геополитическите и обществените провокации пред българското общество. Тези провокации са надалеч по-значими и по-важни от страстите на всеки един от нас.

И в случай че българските жители имат цялостното право да бъдат прочувствени, то ние, техните представители нямаме това право. Ние имаме само задължението да преработим тази гражданска страст и да я превърнем в положителен дневен ред на страната.

От позицията на първа политическа мощ ние сме наясно, че българският народ сподели, че нито една от партиите в 49-ото национално заседание не може да реши политическата рецесия сама. Ние към момента нямаме самочувствието, че сме спечелили изборите, тъй като доста ясно виждаме, че нашата позиция не просто не е преобладаваща, само че и е една от многото в този парламент. Имаме ясното схващане, че нашата победа няма по какъв начин да се състои в проценти, цифри и депутатски места. Нашата победа би била годна, само в случай че 49-ото национално заседание успее да възвърне базовите публични консенсуси, да излъчи устойчиво, дейно и умело ръководство и да сътвори среда на взаимоотношения оттатък споровете и свадите.

В името на тази победа, ние сме подготвени не просто да беседваме с всяка от партиите, които българските жители са изпратили в Народното събрание, само че и да се съобразим с другите причини. Ние сме тук, не с цел да разширяваме публичните разломи и да отваряме нови рани в тъканта на нацията, а с цел да дадем съответна политическа форма на разбирането, че можем не просто да живеем дружно, само че и дружно да реализираме триумфи за цялото българско общество.

Както в предходния парламент, по този начин и в този, решаването на политическата рецесия не може да се случи по комфортен за нито една от партиите метод. Няма работеща управническа настройка, която да не породи напрежение измежду нашите членове и симпатизанти. Въпрос на политическо водачество е верните решения да се взимат в точния момент, без значение от вътрешнопартийните недоволства. Въпрос на храброст е да излезем от рамките на тактическите сметки и да насочим политическата си сила към работа за цялото общество, а освен за личната си групировка.

Убедени сме, че в дълготраен проект, сходен метод ще даде положителни резултати и за укрепването на политическите трендове, които представляваме. През последните две години, българската политическа система претърпя голяма промяна. Промяната е реалност, както в политически, по този начин и в публичен проект. Тя може би не е такава, каквато сме си я представяли от своите разнообразни гледни точки, само че нейното наличие е реалност, която не може да бъде анулирана.

Въпросът оттук насетне е, в положение ли сме да приемем действителностите на смяната и да се опитаме да управляваме рационално процесите, които е породила? Имаме ли задоволително политическа храброст и самочувствие да се надигнем пред личните си страхове и илюзии и да ги отменим в името на бъдещето? Способни ли сме да вършим разлика сред мечтано и фактически и да потърсим виновността за личните си провали и несполуки първо в себе си, а по-късно в останалите? Вярвам, че ще бъдем на равнището на провокациите, пред които сме изправени и решенията, които ще взимаме в 49-ото национално заседание няма да бъдат водени от тези две мотивации. Желая триумф на всеки един от Вас и Бог да пази България!

П.П Декларация на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, с която се откри сесията на 49- тото Народно събрание. И тогава и в този момент считаме, че би трябвало да превъзмогнем себе си, в името на по-голяма цел – триумф за България! Съединението прави силата!

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР