Деси ВЕЛЕВАЗащо да е лесно, като може да е сложно?

...
Деси ВЕЛЕВАЗащо да е лесно, като може да е сложно?
Коментари Харесай

Хорър филм или защо да се валидирам

Деси ВЕЛЕВА
Защо да е елементарно, като може да е комплицирано? Под това мото към този момент повече от седмица се развива сюжетът на хорър кино лентата " Тайнството на столичния градски превоз ", част първа. В него бабки със злокобни сини коси нападат валидатори в трамвая и се блъскат коя да бъде по-редовна от другата. Заблудени посетители на града на кошмара са тръгнали на лов за елементарни хартиени билети, а вместо тях им оферират фешън пластмасови карти кой знае с какво чипирани. Озверели от писане на отговори на книжовен въпрос възпитаници настървено търсят евтини месечни карти за една линия. Освирепели домошари, които рядко пътуват с (метро)влакчета на ужасите, със сопи дирят виновниците, лишили им талоните за 10 пътувания. По-зловеща би била картината в публичния превоз на София, единствено в случай че кметът на града Йорданка Фандъкова се превъплъти в ролята на контрольорка с загадка камера на ревера. 
Дългоочакваната от софиянци и рекламирана от над десетилетие от ръководещите от ГЕРБ нова билет система с изменени условия за пътешестване трябваше да обезпечи комфорт и обективни цени на столичани. Вместо това разсъни недоволството на пътуващите, които затрупаха виновните институции с основателни въпроси, лъснаха и редица пукнатини в общинската идея. Дни след слагането на " новото " начало от кметството започнаха да вършат първите крачки обратно, което е намерено самопризнание за позволени гафове, за непрофесионализъм и липса на подготвеност. Едни уверени в дейностите си ръководещи биха защитили позицията си и биха създали по този начин, че да убедят обществото в изгодите от нововъведенията. Обратната политика е просто доказателство, че управлението на общината не е било уверено в правотата си през цялото време и е работило на правилото " Ако мине, мине ". > За 100 млн. лв. - толкоз > Когато приказваме за провалени цели, е добре да създадем информация какъв брой ни костват те. През далечната 2006 година екипът на ГЕРБ смяташе, че цялата билет система ще коства 10 млн. лева и ще бъде въведена още на идната година. По-късно за нея бе изтеглен заем от Центъра за градска подвижност, с цел да може смяната да се реализира  до края на 2012 година Едва през 2016 година обаче се заприказва за съществени стъпки за въвеждане на нова електронна система и тарифна политика. В началото й от ГЕРБ сюрпризираха столичани, че публичната поръчка, която ще бъде пусната, е за 20,5 млн. лв. или двойно по-скъпо от в началото плануваното. Новият период за внедряването бе до 2018 година с уговорката изпълнителят да се занимава с употребата на системата три години. 
Дотук добре - въпреки всичко са минали десетина години и са нужни актуализации. В края на 2016 година обаче настъпи още един значителен поврат. Внезапно публичната поръчка за построяването на новата електронна система за таксуване набъбна на 40 млн. лв., а други 38 млн. лева се оказаха планувани за поддръжката й за 10 години напред. Още 10 млн. лв. бяха заложени за организирането на онлайн продажбите. Така се появи колосалната сума от 88 млн. лв. или над 100 млн. лв. с Данък добавена стойност. Предвидено бе против нея да се слагат над 15 000 устройства в транспортните средства, да се осигури  видеонаблюдение, както и софтуерно и хардуерно застраховане на системата. > Обжалване и закъснение > Конкурсът за търсене на реализатор стартира в края на 2017 година, като в конкуренцията влязоха 10 участници. Осем от тях бяха български компании в партньорство с белгийски, турски, испански, румънски и корейски компании, а останалите две - от Полша и Испания. Междувременно срокът за влизане в употреба на системата бе преместен още веднъж - до 2020 година, и то, в случай че няма обжалвания на процедурата. В последна сметка бе определен българо-турският консорциум " Си Ен Си София тикетинг систем " за разработчик и оператор. Планирано бе сдружението да получи 73,24 млн. лв. без Данък добавена стойност за създаване на системата и още 5,85% от приходите от продадените карти и билети през нея. Така общата цена на плана стана 83,24 млн. лв. без Данък добавена стойност при планирана стойност на поръчката от 88 млн. лв..
Рекапитулацията демонстрира, че процедурата е обжалвана и спирана на три пъти, а въвеждането в употреба се бави с към година. Първият стадий от внедряване на електронната система започва през май 2021 година с електронно таксуване, нови услуги и видеонаблюдение. През септември 2022 година влязоха в действие част от тарифните условия за пътешестване, а при започване на 2023 година другата част от нововъведенията - билети 30+ и 60+, наложителна валидация и отпадане на някои комфортни документи за пътешестване. И по този начин стартира хаосът. > Какво не се случи? > Една от концепциите на билет системата в действителност бе да направи пътуването на обективна цена, като се вкарат напълно нови правила за възнаграждение на еднократните билети. Говореше се за търсене на най-хубавите разновидности, използвани в български условия - ценообразуване съгласно изминат път или съгласно времето на пътешестване. С други думи - в случай че пътуваш по-малко, ще плащаш по-малко. Нова политика в това отношение обаче не бе измислена. Дали тъй като българите не сме дорасли за нея, или тъй като никой не можа да приспособява европейски образци за родните условия, не е ясно. Измислените сякаш за време билети 30+ и 60+ дават опция просто за прехвърляне от едно транспортно средство в друго. Те неуместно бяха наречени от ръководещите " билети за време " и това още повече заблуди столичани, че в действителност с документите ще имат право да се возят единствено 30 или 60 минути и по-късно ще би трябвало да слизат или да си купят нов билет. 
Моделите за заплащане съгласно разстояние не са един или два в огромните европейски градове, само че е реалност, че в някои от тях системата е толкоз комплицирана, че мъчно би могла да се употребява у нас и ще разсъни още по-голямо неодобрение. Разликата идва и оттова, че столицата е с всеобщ, претрупан наземен градски превоз и наложителни валидации, а качване единствено от първата врата и слизане единствено от задни порти в действителност не са изпълними условия по родните географски ширини.> Политически заигравки > След като направиха крачка обратно, ръководещите започнаха да се пробват да трансферират отговорността на различен. Първи получи опасност да отнесе отговорността шефът на ЦГМ Димитър Дилчев. Към него бе оправена закана за жълт картон от ръководителя на СОС Георги Георгиев. Той упрекна управлението на ЦГМ, че не е направило задоволително необятна осведомителна акция за разяснение на новите условия и правила за пътешестване. 
Споровете се трансферираха и на съвещанието на комисията по превоз към СОС в понеделник, на която бе изслушан самият Дилчев. Той обаче отхвърли да разяснява съответната обстановка, а единствено регистрира числа за закупени карти, билети и валидации. В центъра на спора се оказаха общински съветници от " Демократична България " и Борис Бонев от " Спаси София " с разнообразни позиции и обвинявания кой, по кое време и какво е желал да направи и към какво приканва в този момент.
ДУМА напомня, че общинските съветници от Българска социалистическа партия през цялото време упорстваха за опазване на месечните карти за една линия. " Защо наказвате столичани за непоискана услуга ", попитаха от левицата тогава. Управляващите обаче не се вслушаха в предизвестието им. 
Сега излиза, че дълго чаканата, прехвалена и скъпа система за градския превоз не коства нищо, а в същто време парите за поддържането й текат към изпълнителя. Само че в тази ситуация Столичната община няма по какъв начин да приложи обичания си прийом - да глобява компанията и да бяга от отговорност. Този път виновникът е различен. 
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР