Деси ВелеваТри допълнителни плащания ще има към над един милион

...
Деси ВелеваТри допълнителни плащания ще има към над един милион
Коментари Харесай

Три допълнителни плащания за 1 милион пенсионери за февруари

Деси Велева

Три спомагателни заплащания ще има към над един милион пенсии за февруари. Това се постанова поради обстоятелството, че някои пенсионери получиха по-малки суми през януари тази година по отношение на декември 2021 година Хората с понижение на общата сума от пенсия и добавка в този момент ще получат КОВИД-добавка от 60 лв., доплащане за февруари за постигане размера на декемврийското заплащане и още едно доплащане - за януари, също за постигане до размера на декемврийската пенсия, заяви общественият министър Георги Гьоков. Той бе безапелационен, че няма да има нито един ощетен пенсионер.

На брифинга в общественото министерство стана ясно, че от март до юни общият размер на заплащанията за пенсионерите ще се образува като към размера на самостоятелната пенсия се прибавят две доплащания - КОВИД-добавка от 60 лв. и доплащане за съответния месец за постигане до размера на декемврийската пенсия.

" Част от неяснотата с пенсиите се дължи на обстоятелството, че размерът на добавката бе променян няколко пъти и самата добавка се заплаща с пенсията. Няма понижен главен размер на пенсиите, те набъбнаха с 12,9% приблизително. В пенсионната история през последните 12 години няма такова огромно нарастване в границите на една година ", разяснява Гьоков.

За да се ориентират пенсионерите, в пощенските станции те ще получават касов бон, в който ще бъде посочено каква част от средствата са пенсия, каква частс е добавка и каква - отплата. За тези, които получават парите си по банков път, справката ще е налична на интернет страницата на Национален осигурителен институт от 7 февруари или посредством мобилно приложение на института.

Освен заложената в закона актуализация на пенсиите от 1 юли, държавното управление ще опита да вкара ново преизчисление след средата на годината, стана ясно още от думите на Гьоков. Според него заложената индексация с 6,1% по швейцарското предписание надали ще покрие инфлацията през годината, а от юли ще отпадне и КОВИД-добавката, което ще понижи общия приход на пенсионерите.

Георги Гьоков изрази волята на държавното управление самостоятелните пенсии да се получават съгласно осигурителния принос към системата, а всички, които са под линията на беднотия с тази пенсия и нямат други приходи, да бъдат подпомагани до линията на беднотия, при изискванията на общественото подкрепяне.

Над 690 000 души ще вземат 75 лв. за имунизация

Над 690 хиляди пенсионери от през вчерашния ден получават еднократно спомагателното заплащане към пенсията си от 75 лв. за приключен имунизационен цикъл. Тя ще бъде давана по веднъж до края на юни без значение на каква възраст са пенсионерите и каква пенсия получават. От Национален осигурителен институт още веднъж подчертаха, че за приемането на тези 75 лв. не е нужно лицата да подават каквито и да е документи. Данните се подават на Национален осигурителен институт от Министерството на здравеопазването.

По банков път сумата са получили 516 000 възрастни хора, към 170 000 ще я вземат посредством Български пощи, а на 959 души е пратена в чужбина.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР