Деси ВЕЛЕВАСтоличната община се отказа от реализацията на спорен арт

...
Деси ВЕЛЕВАСтоличната община се отказа от реализацията на спорен арт
Коментари Харесай

София се отказа от спорния проект Блок в езерото

Деси ВЕЛЕВА

Столичната община се отхвърли от реализацията на противоречив арт план в границите на стратегия " Навън " и направлението й - " Открито ". Става дума за плана " Блок в езерото " на Мина Минов, който планува в езерото в жк " Дружба " 1 да се построи макет на емблематичен и чудноват блок, издигнат при започване на квартала. Той съставлява две високи структури, свързани между тях единствено сред горните етажи. Според създателя копие на този блок би трябвало да бъде построено като железна структура върху два понтона с повърхност от 28 кв. метра, височина от 3,5 метра и тегло от 350 кг. След като планът бе утвърден от комисии съм общината, хората от региона скочиха против него на редица срещи с администрацията и създателя. Те не са съгласни в езерото да плува толкоз огромна структура, която ще наруши и екоравновесието в региона. Затова общинските съветници от комисията по обучение и просвета през вчерашния ден взеха решение да се откажат от плана за 15 000 лв., като изплатят хонорар от 3800 лв. на Мина Минов за работата му.

Други над 15 000 лв. в допълнение ще се дават за построяването на план в границите на стратегия " Навън ", който ще бъде подложен на мястото на мавзолея. Той съставлява светещи букви, събрани в мисълта " Между предишното, което е на път да се случи, и бъдещето, което към този момент е било ". Буквите ще се употребяват за пейки и ще костват 100 000 лв.. Заради инфлацията обаче създателят желае още пари.

Програмата на общината има за цел да способства за достъпа до просвета и наличие на актуалното изкуство в общественото пространство. Конкретно, направлението " Открито " е ориентирано към периферни и едва създадени за изкуството места в града. Досега на мястото на мавзолея се появиха противоречивите планове " Бронзова къща " и " Един човек ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР