Деси ВЕЛЕВАПрез последните 30 години у нас са закрити точно

...
Деси ВЕЛЕВАПрез последните 30 години у нас са закрити точно
Коментари Харесай

Над 1400 училища са закрити за 30 години

Деси ВЕЛЕВА

През последните 30 години у нас са закрити тъкмо 1435 учебни заведения. В момента те са 1851, сочи информация на МОН, показана от министъра на образованието акад. Николай Денков по време на блиц контрола. От закритите школа 630 са начални, 776 са съществени, а 29 са междинни. Причина за това е демографската рецесия и обезлюдяването на някои региони. Учениците са намалели на половина за този интервал - от 1,4 милиона до малко над 700 000.
Министърът отбрани пред депутатите концепцията си за обединение на някои дребни университети. Той отговори на въпрос на предшественика си Красимир Вълчев за политиката във връзка с обединяването на висши учебни заведения. Денков бе безапелационен, че университетската мрежа е мощно фрагментирана, 13 вуза имат по-малко от 2000 студенти и доста от тях не могат да съберат задоволително първокурсници макар голям брой класирания. По данни на МОН през тази академична година някои вузове не са съумели да осъществят близо 40 на 100 от план-приема си. " За превъзмогване на тези проблеми предлагаме висши учебни заведения със подобен профил и в териториална непосредственост да се обединят с общо име и с общо или споделено управление ", разяснява акад. Денков. Той увери, че университетите ще запазят забележителна юридическа и академична автономия, като няма да се визира профилираното образование с обичаи.
Акад. Денков съобщи, че ще бъде продължена политиката за поощряване на професионалното образование в гимназиите и ще се върви към гладко повишение на учениците в тях. Той удостовери, че учениците имат интерес към СТЕМ профилите. Най-голямото деформиране е в София, където преобладават езиковите паралелки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР