Деси ВЕЛЕВАНауката е слънце и за родители, и за деца,

...
Деси ВЕЛЕВАНауката е слънце и за родители, и за деца,
Коментари Харесай

Науката е слънце...

Деси ВЕЛЕВА

Науката е слънце и за родители, и за деца, само че класната стая й е тясна. Дори постоянно излиза от нея, с цел да припълзи в нейни дубликати. Умалени копия на учебните кабинети се кътат в частни школи или жилища, с цел да одобряват същите възпитаници в границите на паралелното обучение. То съществува напълно публично от години и няма желание да отстъпва макар обявяваните от държавните институции ограничения за възстановяване на образованието в учебните заведения.
Инфлация, енергийна рецесия, КОВИД-криза не плашат родителите, които не престават да наливат милиони в спомагателни уроци.
Броени седмици остават до Националното външно оценяване на седмокласниците, което е пропускът за влизане в положителните гимназии - езикови, профилирани, професионални. Вече никой не си прави илюзии, че може да пропусне частното обучение и да се довери единствено на държавното. Особено амбициозните родители, които се стремят към ТОП 10 или, не дай боже, към ТОП 20 на най-елитните учебни заведения в България.
Както постоянно се оказва, София е различен свят, друг от останалата част от страната, по тази причина в него важат разнообразни правила, разнообразни цели и стремежи. София е столицата на успоредното частно образование, което е наложително изискване както за слабите възпитаници, които имат потребност от спомагателна поддръжка, по този начин и за изявените деца, които мечтаят единствено за най-хубавото. С всяка година задачите стават все по-високи за едни, и все по-недостижими - за други. Ножицата на познанията и уменията толкоз доста се отваря, че скоро

няма да има " междинна класа " възпитаници

а единствено доста съумели и напълно несправящи се. Настоящите седмокласници към този момент приключват първата част от тежкия си път в живота и за тях драмата завършва най-малко за идващите 3-4 години - до зрелостните изпити.
Наред са актуалните шестокласници - набор 2009, който може да се похвали като най-многобройния през последните петнайсетина години, както и като първия по новата образователна стратегия на МОН.
За този випуск към момента доста не се знае - дали ще бъде въведен интегриран изпит като външно оценяване, който да обгръща въпроси и от естествените, и от публични науки, наред с българския и математиката. Засега МОН мълчи по концепцията, прокарана от предходния министър Красимир Вълчев. Това обаче не пречи на родителите да се втурнат към опразнените от предходния набор школи и учители, с цел да проучат пазара на частни уроци още преди лятната почивка.
Оказва се, че въобще не е рано за тази активност, а даже за някои избрани преподаватели е късно. Утвърдените, известни и потвърдени учители със свои школи са почнали записване още през февруари-март и към този момент са запълнили лимитираните си бройки. Същото важи и за някои преподаватели с добро име, които се занимават с уроци у дома. За тях оценките се дават във тип на следната реклама: " При госпожа Иванова Венетка на Лили изкара предходната година 99 т. по български и литература ". Или " 97% от учениците на госпожа Георгиева влязоха в най-най-елитните учебни заведения ". Как да не дадеш благо и драго за Иванова и Георгиева при тези референции!
Свободни за записване преди края на образователната година са по-малките и не толкоз известни образователни центрове, както и огромните школи, които имат доста зали и доста учители. Изпусналите всевъзможни периоди родители към 15 септември ще могат да се доберат единствено до госпожа Димитрова, чиито деца добутват до някакви си 80 точки, само че които няма да донесат нищо положително. Като цяло

по-трудно се намират учители по български език и литература

а математиците са по-достъпни, демонстрира изследването на пазара.
Тук е моментът да се спомене за жертвите, които и идната образователна година ще дадат родителите, с цел да отговорят на апела " Напред, науката е слънце... "
Цената се показва най-малко в 1000 лв. за подготовка по един предмет. Между 300 и 400 лв. коства образованието в границите на един модул, който продължава по 3 месеца. Целият курс се състои от три модула, а визитите са по един път седмично по три образователни часа, нормално в почивен ден. Групите варират - от 10-12 ученика, до 24 в по-търсените школи.

Огромна част от тях даже нямат свои пространства, а употребяват класните стаи на държавни учебни заведения. Все още никой не е намерил отговора за какво в една й съща стая учениците ту могат, ту не могат. Когато те са там през седмицата, не съумяват да овладеят материала, само че когато попадат в същия кабинет през почивните дни, внезапно стават прилежни и управляеми. Отговорът на този въпрос евентуално ще донесе Нобел на създателя му.
При частните уроци нещата стоят по-различно. Там се чака учениците да получат самостоятелно внимание съгласно потребностите и дефицитите им. Такива обаче не се оферират всеобщо и по-трудно се намира подобаващ преподавател. Една от аргументите е, че цените са много по-високи от тези на курсовете. Поне по 350 лв. на месец коства образованието при одобрен преподавател. Занятията са два пъти седмично, а някои преподаватели оферират и бонус - безвъзмездни визити преди контролни или класни. Въпреки че се чака от частните уроци самостоятелно образование, такова на процедура няма. Дори в домовете си учителите събират по 4-6 деца по едно и също време.
КОВИД-кризата проби

нов път в паралелното обучение

- онлайн уроците. Въпреки че те са всеобщо недолюбвани, за тях се приказва единствено с пренебрежение и се показват като причина за неуспехите в образованието, неприсъствените занимания имат своите поддръжници. За някои те с компромис, за други - метод да се избегне комплициран транспорт и губене на време за пътешестване.
Парите ще излетят, куп деца ще попаднат на точното място, други ще отидат не тъкмо там, където желаят, само че въпросите за потребността от редом обучение остават.
Има няколко елементарни питания, на които няма кой да даде елементарни отговори. Защо децата, които са събрани в класната стая, са склонни да се разсейват, да не слушат, да пречат на другите, съумяват да съберат мозъка си и да се концентрират, с цел да реализиран стремежи резултат, в същите стаи, само че на много по-висока цена? Нали и учителите са същите, и учениците са същите? Защо родителите не съумяват да подтикват децата си да овладеят образователния материал още в час, гратис, само че са склонни да заплащат за същото на друго място? Дали пък, в случай че внезапно учебното заведение стане платено, няма да се трансформира в по-желано място с повече късмет за успеваемост?
Сбъркана е системата някъде. Но освен в главите на служителите. Важното е просвета да има, пък даже и платена.

Честит 24 май!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР