Деси ВЕЛЕВАНа паркинга на бл. 82 в столичния кв. Хаджи

...
Деси ВЕЛЕВАНа паркинга на бл. 82 в столичния кв. Хаджи
Коментари Харесай

Мъгла вместо светлина по столичните улици

Деси ВЕЛЕВА

На паркинга на бл. 82 в столичния кв. " Хаджи Димитър " втори месец лампа не свети. Същият проблем имат живеещите на ул. " Петър Делян " 20. Както и на ул. " Виктор Юго " 50, на бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " 113 и на още десетки адреси в София. Сигналите за неработещо осветяване по улиците заливат от години Столичната община. Ако едни лампи се ремонтират, други се скапват, като по този начин се поддържа баланс на мрачевина и светлина.

Факт е, че осветлението на столичните улици е в трагично положение и това е видно. Ситуацията не е нова и няма да се оправи с магическа пръчка. Нито с едни 73 милиона лв., които Столичната община ще заплати за четири години на две компании за създаване и поддръжка на активността.

Въпросните милиони станаха причина за скандал преди година и половина, когато публичната поръчка за търсене на реализатор бе оповестена от Столичната община. Тогава породиха основателните въпроси дали гигантската сума е оправдана и какво ще донесе тя на столичани. Месеци по-късно, когато са подписани и контракти, и анекси с две фирми-победителки,

абсурдът отново е на дневен ред

От една страна - има съществени дефицити на успеваемостта на осъществяването на работата, от друга - изскочиха редица подозрения за точене на милиони посредством повишени цени. И в случай че е предстоящо една компания да желае доста за малко работа, то напълно не е целесъобразно общинската администрация да утвърждава и парафира всяка неразумна рекламация.

Независим общински консултант изкара нескрито подозрителни данни за повишени цени. Според Борис Бонев от " Спаси София " кметството ще заплаща сред 3 и 77 пъти по-високи цени от пазарните за разнообразни услуги и продукти. Той твърди, че в северната част на София една лампа ще коства на общината 5755 лв., а в южната - 1587 лв.. Разликата сред едни и същи осветителни тела е над 4100 лв. и е фрапиращо, че я има за лампи, сложени на метри една от друга сред президентството и Министерския съвет. Така откъм " Дондуков " 2 цената е фрапантно по-ниска, за сметка на тази откъм " Дондуков " 1.

Сериозно разминаване

има и в цената на продуктите. Закупените от елементарен магазин са в пъти по-ниски от заложените в утвърждения контракт след общинския конкурс. Ако клема коства 81 стотинки в комерсиалния обект, общината се е договорила да я заплаща на компания по 17,55 лв..

Първите реакции на Столичната община по проблема се разминаха. Зам.-кметът по превоза Кристиан Кръстев побърза да оправдае кметството с мъгливите пояснения, че общата оценка в договорите за улично осветяване съдържа два детайла: от една страна - цените за създаване и главен ремонт, и от друга - цените за поддръжка. Търговската тактика на едната компания била да даде по-високи цени за създаване и по-ниски за поддръжка на уличното осветяване, а на другата - противоположната: по-ниски цени за създаване и по-високи за поддръжка. Същото пояснение бе изтъкнато и от компанията, за която бяха изнесени данни за повишени цени - " Лог Сиберия ". От компанията подчертаха, че по-високите цени за вероятно новоизграждане са на база потреблението на висококачествени материали, които понижават нуждата от почтено техническо обслужване и поддръжка.

Малко по-късно обяснението на зам.-кмета, че всичко е наред с търга, бяха пометени с формалната заповед на кмета Йорданка Фандъкова да бъде осъществена инспекция на процедурите по желание на изпълнителите. Тази поръчка пристигна след заканата на самия министър председател Кирил Петков, че съмнителната поръчка ще бъде тествана с негова заповед. Самосезира се и Софийската градска прокуратура, инспекция разгласи, че стартира и Антикорупционната комисия.

Целият новоразразил се скандал идва на фона на общинските

тъжби за великански сметки

за ток, за проблеми с обезпечаването на непрекъснато улично осветяване и самоотвержената битка на Фандъкова да не допусне мрачевина. Само че тъмнината е реалност от години и нищо не се трансформира, даже и против милионите, които започнаха да се точат по подписаните контракти.

Истината е, че уличното осветяване е в цялостна мъгла много от дълго време. За това приказва забавянето на публичните поръчки, отлагането им, отменянето им и прибягването до процедури по директно договаряне или без авансово съобщение.

След като през лятото на 2019 година изтекоха четиригодишните контракти на фирмите-изпълнители " Етралукс ", консорциум " Сиберия-Техно лайтнинг " и Обединение " Улично осветяване СМ ", бе разгласен нов конкурс за рекордната сума от 160 милиона лв.. Оправданието за високата цена бе, че този път стопанисването на лампите ще е по-дълго - за пет години, а активността ще изисква повече средства. Десет дни след стартирането на процедурата, тя бе спряна за спомагателни спецификации. За да не се получи прекомерно огромна дупка от липса на собственик, активността бе дадена на общинското сдружение " Софинвест ". То също пусна две поръчки за близо 2 милиона лв., които бяха извоювани от три частни компании за една година - " Улично осветяване " ЕАД, " Лог Сиберия " и " Геотрейдинг ". В средата на интервала обаче се оказа, че парите са свършили. Затова идва ред общината да пусне процедурата

" договаряне без авансово съобщение "

по която бяха поканени добре познатите " Лог Сиберия " и " Улично осветяване " против други 2 милиона лв., този път за шест месеца.

Така след всички употребявани малки врати и забавяния общината бе принудена да пусне новата социална поръчка за 73 милиона лв. през август 2020 година И тя към момента буни духовете.

На фона на тази каша е безразсъдно от общинската администрация да насочват публичното внимание към високите сметки за ток, които би трябвало да заплащат в енергийната рецесия. Ако си бяха оправили " градинката ", може би пари щеше да има и за ток, и за нови лампи, че и за енергоспестяващи такива. Вместо това кметът Йорданка Фандъкова като многоръкия Шива протяга ръце към една или друга държавна помощ. Така обаче си прави единствено неприятна услуга. И се самоутвърждава като неуспешен градоначалник.

.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР