Деси ВЕЛЕВАКакво ще стане с Топлофикация-София? Идва ли нейният край?

...
Деси ВЕЛЕВАКакво ще стане с Топлофикация-София? Идва ли нейният край?
Коментари Харесай

Идва ли краят на Топлофикация-София?

Деси ВЕЛЕВА

Какво ще стане с " Топлофикация-София "? Идва ли нейният край? Тези два простички въпроса си задават стотици хиляди столичани, които още разчитат на общинското сдружение за отопление на домовете си и не са се обърнали дефинитивно към климатиците и камините. Въпросите са е лесни, само че отговорите им - заплетени. И в огромна степен зависят от притежателя - Столичната община, както и от директното управление на общинското сдружение. Докато те премислят бъдещите си дейности, задълженията се натрупат.

В момента отговорностите за газ са 945 милиона лв., като настоящите към " Булгаргаз " са 320 милиона лв.. Още 220 милиона лв. би трябвало да се платят за парникови излъчвания, от които " Топлофикация " няма по какъв начин да избяга. Именно на тази база ръководителят на групата общински съветници от Българска социалистическа партия в СОС Калоян Паргов предвижда неотдавна, че към 30 април дългът на сдружението ще стигне 1,5 милиарда лв.. Затова той предложи на Председателския съвет на СОС да се извика незабавно на диалог управлението на " Топлофикация " за разискване на наболелите проблеми. Засега реакция от общината няма, а данните са неумолими - към 1 април предстоящите доходи на сдружението ще бъдат към 250 милиона, които ще покрият главно разноските за парниковите излъчвания.

" Очевидно е, че казусът в " Топлофикация " е софтуерен и на ръководещите им трябваха 10 години, с цел да го осъзнаят. Те пропуснаха още две години и не започнаха никакви стъпки, с цел да се потърси

външен мениджмънт на сдружението.

Не приватизация, не концесия, с които от Българска социалистическа партия не сме съгласни ", разяснява Паргов. Според него външният мениджмънт ще даде опция на реномирана компания да усъвършенства успеваемостта в ръководството, както и да влага 800 милиона лв. в сдружението - сума, избрана от американските консултанти, които общината нае преди време.

Те оферират половината от парите да отидат за рехабилитация на топлопреносната мрежа, с цел да се понижат до най-малко загубите. Другото им предложение е за създаване на високоефективна когенерационна мощ, която да създава повече електричество в съответствие 1:1 с топлинната сила, а не както е до момента 1:4. " С нарасналото произвеждане на електрическа енергия приходите на сдружението ще стигат, с цел да стартира то да топи задълженията и да връща вложенията, като в това време предлага обществено търпима цена на своите консуматори ", считат социалистите.

Друг общински консултант от групата на Българска социалистическа партия - Николай Николов, неотдавна получи отговор на питането си до столичния кмет Йорданка Фандъкова, от който изскочиха любопитни детайлности. Оказа се, че през последните 11 години, когато градът е ръководен от Фандъкова, парното е поскъпнало близо с 56 на 100.

Най-драстичен е растежът на услугата

през 2010 и 2017 година - надлежно с 18 и 22%. Последните съществени нараствания са от 2020 година и от 2021 година - с по 16 и 20%.

Тук още веднъж идва въпросът за ръководството на общинското сдружение. Оказва се, че в края на декември са изтекли договорите за ръководство както на Съвета на шефовете, по този начин и на Надзорния съвет. Затова и в незабавен порядък СОС би трябвало да разгласи конкурс за избор на нови ръководители, с цел да може да избере най-хубавите специалисти, които ще се явят, с цел да поемат отговорност за ръководство на това сдружение, безапелационни са социалистите.

От ноември 2019 година за негов шеф бе назначен Александър Александров - някогашен шеф на " Стомана " -Перник, работил в Германия за международна компания за транспорт и запазване на газови артикули, с дипломи и квалификации от реномирани образователни заведения и богат опит. Той пое " Топлофикация " с задължения от 900 милиона лв. и не съумя да ги стопи. Докато Александров се намира в самия завършек на дълговата серпантина, неговите прародители остават позабравени. Те също дадоха своя принос към сериозното състояние на " Топлофикация ", откакто кметството пое политика на непрекъснати смени с недопустим резултат.

Преди Александър Александров отпред на сдружението бе Кремен Георгиев - някогашен чиновник на Христо Ковачки. В биографията му са ръководствата на топлофикациите на Варна, Перник и Велико Търново. Той пое управлението с

близо 1 милиард лв. задължения

и над 670 милиона лв. непокрита загуба. За късия интервал от осем месеца в шефското кресло Георгиев съумя да натрупа близо 150 милиона лв. дълг към главния снабдител и подаде оставка.

Самият Георгиев бе назначен на мястото на Сашо Чакалски, който се настани в сдружението през февруари 2018 година до оповестяването на конкурс. Чакалски бе управлявал преди този момент Българската банка за развиване и " Общинска банка ". При встъпването си в служба той увери, че следваната политика ще бъде продължена и надграждана. Какво надгради сами виждаме...

Предшественикът на Сашо Чакалски бе Георги Беловски. Той също пристигна от управителното тяло на " Общинска банка " през 2014 година, устиска на поста четири години и се освободи от него непринудено посредством оставка.

Не по този начин безметежно напуща креслото на шеф Стоян Цветанов. Той седна в него през 2011 година и се оказа най-дълго управлявалия шеф за десетте предишни години. Още първоначално даде обещание, че боклукът на столичани ще се изгаря в нови мощности на " Топлофикация ", което по този начин и не стана. Затова пък Цветанов позорно бе изпъден, откакто стана ясно, че сдружението е с близо 95 милиона лв., блокирани в Корпоративна комерсиална банка (КТБ). Уволнението му бе поискано поради криене на информация.

При всички тези управнически катаклизми, не е изненадващо, че би трябвало да се търси външен мениджмънт. Ако час по-скоро този проект не се осъществя, сдружението ще потъне и

банкрутът ще е неминуем

безапелационен е Калоян Паргов. Той осъзнава, че е тежко да се вземе политическо решение за рестарт на системата, която е част от сериозната инфраструктура и основна част от енергийната система на България. " Колапс на " Топлофикация " значи колапс на енергийната система ", безапелационни са от Българска социалистическа партия.

След като още в края на предходната година Фандъкова изиска цялата страна да избавя общинската " Топлофикация ", тези дни тя разиска модернизацията й с четирима еврокомисари, като получи потупване по рамото. Реални дейности обаче още липсват. Докога?
Промените в сметките за парно през последните години
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР