Деси ВЕЛЕВАДва лева ще струват хартиените билети за градския транспорт

...
Деси ВЕЛЕВАДва лева ще струват хартиените билети за градския транспорт
Коментари Харесай

2 лева стават хартиените билети в София

Деси ВЕЛЕВА

Два лв. ще костват хартиените билети за градския превоз в София. Електронният билет ще остане 1,60 лв., само че на тази цена пасажерът ще може да се прекачва в няколко транспортни средства в границите на 30 минути. Ако желае да се трансферира в границите на 60 минути, цената на електронния билет става 2,20 лв..
Така да вземем за пример, в случай че пасажерът валидира електронния си билет при качването в първата минута, той ще може с него да се качи в друго транспортно средство и на 29-та минута, като няма да има значение какъв брой време ще пътува оттова нататък.
Окончателното предложение за нова тарифна политика в градския превоз в София направиха общински съветници от разнообразни групи. За новите цени на пътешестване се приказва от месеци, като от време на време излиза частична информация за измененията. Крайните промени в Наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз към този момент са изнесени на уеб страницата на общината за публично разискване в едномесечен период. Амбицията на вносителите е измененията да се гласоподават на последното съвещание на СОС на 31 юли и да влязат в действие от 1 септември.
Нова тарифна политика е показана от вносителите Карлос Контрера (ВМРО), Борис Бонев (независим), Зафир Зарков (ГЕРБ) и Прошко Прошков (ГЕРБ), като съгласно тях билетите за време ще обезпечат по-справедлив метод за таксуване на пасажерите. Те чакат да се привлекат и в допълнение пасажери.
Според анализите на общината сега 42 на 100 от пасажерите употребяват преференциални абонаментни карти, близо 30 на 100 - карти по постоянна цена, талони за 10 пътувания - близо 10 на 100, а еднократни билети - едвам 11,8 на 100. Така излиза, че новите цени ще обиден всеки десети пасажер.
Анализите демонстрират още, че в случай че се вкара билет от 2,20 лв. за 60 минути, това ще докара до понижаване на пасажерите, ползващи сега билет от 1,60 лв.. Очаква се и гратисчиите да намалеят най-малко с 10-20 на 100, от което приходите ще се вдигнат с до половин милион лв.. От общината пресмятат, че сега загубите от тях са близо 3 млн. лв. на година. Според други данни гратисът е доста по-голям.
Запазва се цената от 4 лв. на еднодневна карта, годна до 24 ч. в същия ден, която се издава за повече от две пътувания с еднакъв електронен притежател. Нови преференции се вкарват за младежи до 26 години и родители с деца до 2 години, ползващи обезщетение при бременност и раждане.
Цената на електронния притежател ще коства 3 лв..
Билетите, продавани в метро или лидер в наземен транспонт, ще се валидират сега на отпечатването им, като ще има дата, час и номер. Няма да е належащо в допълнение валидиране. Когато хартиеният билет се купува от водач, той е годен единствено в това транспортно средство. В метрото билетът ще се издава на каса или от автомати и ще може да бъде употребен до 60 минути от продажбата му.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР