Десетокласникът от ППМГ Казанлък Александър Проданов спечели златен медал в

...
Десетокласникът от ППМГ Казанлък Александър Проданов спечели златен медал в
Коментари Харесай

Десетокласник от Казанлък спечели златото от Европейска олимпиада по физика

Десетокласникът от ППМГ Казанлък Александър Проданов завоюва златен орден в четвъртата Европейска олимпиада по физика (EuPhO/ ЕОФ).

Тази година тя се организира виртуално , а всяка страна „ изпрати ” по петима свои представители, допускаха се и посетител участници от страни отвън Европа.

Българският тим бе образуван от петимата най-добре показали се възпитаници горната възрастова група (11.-12. клас) на Националната олимпиада по физика. Всяко от момчетата завоюва по един орден, което значи, че към триумфите по физика, България прибавя още 1 златен и 4 бронзови оценки.

Ето и тимът на първенците:

-Александър Пламенов Проданов, 10 клас, ППМГ Казанлък - златен орден
- Васил Николов Николов, 11 клас, ПЧМГ София - бронзов орден
-Александър Асенов Илиев, 11 клас, СМГ - бронзов орден
-Иво Владиславов Петров, 12 клас, СМГ - бронзов орден
-Тодор Георгиев Тодоров, 12 клас, СМГ - бронзов орден

Техни ръководители са Нено Тодоров - Физически факултет на СУ и Георги Александров , студент във ФФ на СУ и нееднократен медалист по физика, астрономия и астрофизика.

“За разлика от предходните издания на олимпиадата, за пробния кръг тази година беше употребен програмен продукт, с чиято помощ участниците симулираха резултатите от два действителни опита . Работата на учениците беше следена от самото начало от уредниците чрез видео връзка ”, разясни Нено Тодоров, който е началник на тимовете на ЕОФ.

Началото на EuPhO бе обещано през 2017 година, когато в Естония участваха 91 възпитаници от 20 страни, а всеки български играч се завърна с орден. От 2017 до 2020 (вкл.), физиците ни са спечелили общо 20 медала от влиятелния европейски формат – 3 златни, 5 сребърни и 12 бронзови оценки.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР