Десеткижители на Община Сливен, гости от страната и Гърция изпълниха

...
Десеткижители на Община Сливен, гости от страната и Гърция изпълниха
Коментари Харесай

Гости от страната и Гърция почетоха паметта на Христо Христов на Националния събор на каракачаните

Десеткижители на Община Сливен, посетители от страната и Гърция извършиха една от поляните в местността Карандила. Поводът е 30-ият юбилеен Национален събор на каракачаните в България, отдаден тази година на Христо Христов, ръководител на федерацията, койтопочина ненадейно през 2022 година На негово име е учредена фондация, която да разпространява и подкрепя танцовото изкуство на каракачаните. Превърнал се в една от обичайните прояви за Сливен и района,съборъте мост сред поколенията, които пазят и съхраняват традициите, обичаите, фолклораи културата на каракачаните, предавайки ги на младите.

На откриването присъствакметътСтефан Радев, който в приветственото си слово съобщи, че като кмет на общината е задоволен, че Сливен е образец за етническо многообразие, съгласие и културно благосъстояние.

„ ПоздравявамФедерациятанакаракачанитезаенергиятаиусилията,скоитопазиипредаванапоколениятатехнитетрадицииикултурнаидентичност.ОбщинаСливенепартньорищепродължавадаподкрепявсичкинейниинициативи.Каракачанскиятетносеетнос,койторевностнопазитрадициитесиивсъщотовремеенапълноинтегриранвсоциалния,културенистопанскиживотнанашатадържава.Хоратрудолюбиви,предприемчиви,уважаващиизачитащисемейнитетрадициииценности ",казакметът.

Той изрази увереност, че младежите ще продължат традициите, ще поддържат жив техния огън, с цел да пребъдат те във времето.

„ Поздравявамви за отдадеността и напъните, които влагате в организацията. Така го правеше и нашият другар и ръководител на Българската федерация на каракачанитеХристо Христов, който ненадейно ни напусна предходната година. Той бе измежду главните мотори и дейни участници на знаковото събитие и в никакъв случай няма да бъде пропуснат “, приключи кметът.

Участниците и гостите бяха приветствани още отпредседателя на федерацията на каракачаните в България Никола Къчев.„ Ние, каракачаните,сегордеемсъссвояпроизход.Федерациятаправивсичковъзможно,задасъхраняванашияезикикултура.БлагодарянакметаСтефанРадевзаподкрепатаинавсички,коитоправятвъзможентозисъбор “,казаКъчев.

Специален посетител е ръководителят на общонародното сдружение на каракачаните в Гърция Георгиус Мучанас. Той дефинира федерацията на каракачаните у нас като мост на другарството сред България и Гърция.

Поздравителни адреси бяха изпратени от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, от министър-председателяакад.Николай Денков, от вицепремиера Мария Габриел, от Бойко Борисов, от кметове на общини и други институции.

Сред гостите на събитието бяха още националните представителиДесислава Танева, Мария Белова и Татяна Султанова,областният шеф Маринчо Христов, ръководителят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев,общински съветници.

Съборът бе открит с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отецЕвгений.Юбилейното издание и тази година е придружено с богата празнична стратегия. В се изявяват доста локални участници, танцови ансамбли, както и известни посетители от Гърция. Всеки искащ ще има опция да прегледа от близко построения каракачански стан, който е атракция за туристите през цялата година.

Организатор е Федерацията на културно-просветните сдружения на каракачаните в България,сподкрепатанаОбщинаСливен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР