Десетки здрави липи бяха изчечени в центъра на Добрич по

...
Десетки здрави липи бяха изчечени в центъра на Добрич по
Коментари Харесай

Масова сеч на здрави дървета в центъра на Добрич

Десетки здрави липи бяха изчечени в центъра на Добрич по разпореждане на локалната власт в лицето на кмета Йордан Йорданов. Припомняме, че той завоюва изборите в града с поддръжката на на локална коалиция „ Движение „ България на жителите “, „ ИТН “, Национална движение „Симеон Втори", Съюзът на свободните демократи, „ Глас национален “, Вътрешна македонска революционна организация – Разузнавателна служба на ФРГ, предава.

Става въпрос за големи липи, с които хората са привикнали през годините. Това провокира вълна от отвращение измежду част от жителите, а някои разясниха, че в този момент центърът на града наподобява по радикално друг метод и не могат да го познаят.  

Лесничеят Стоян Стоянов споделя, че са били изсечени 56 безусловно здрави дървета. „ Нямаше проучване с уреди, като импулсен томограф. Липата е локален дървесен тип, доста резистентен. Изсечените дървета са 50-годишни, пречистват въздуха, понижават температурата лятото и пазят сянка. Липите са доста дълголетни, устояха теста на бурите, нямаше нито едно паднало дърво. Нямат никакъв проблем да са в градска среда, междинни са по мярка. Не виждам за какво бяха отстранени “, възмущава се той.

Създаден е предприемчив комитет за отбрана на дърветата, от който настояват, че изсичането им е незаконосъобразно. Участник в него сподели писмото на кмета на Добрич Йорданов, с което показва мнение за унищожаване на липите, само че по думите му няма законосъобразна причина за това. Защото за изсичане на повече от 20 дървета е нужна оценка за влияние на околната среда.

Според ландшафтния проектант на Община Добрич Христо Даскалов обаче има огромен проблем с липите. „ Още през 2020 година падна изцяло здрава 20-метрова липа. След проучване бе открито, че при ремонта на центъра през 2012 година са пресечени огромна част от корените на дърветата, а това ги дебалансира. Изготвих отчет и срещнах кмета със положението на липите “, разясни той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР