Десетки законодатели напуснаха британския парламент в сряда, предизвиквайки скандал, като

...
Десетки законодатели напуснаха британския парламент в сряда, предизвиквайки скандал, като
Коментари Харесай

Парламентът на Обединеното кралство потъна в хаос заради гласуване за Газа

Десетки законодатели напуснаха английския парламент в сряда , предизвиквайки скандал, като трите най-големи политически партии се опитваха да се надхитрят една друга по отношение на гласуването за преустановяване на огъня в Газа, предава " Ройтерс ".

Шумът последва решението на представителя да пренебрегне прецедента и да разреши гласоподаване, което оказа помощ на опозиционната Лейбъристка партия да избегне огромен протест измежду личните си законодатели поради позицията си по отношение на войната Израел-Хамас.

Депутати от ръководещите консерватори и опозиционната Шотландска национална партия (SNP) напуснаха залата за диспути в символ на митинг, а някои се пробваха да подхващат рядката стъпка да проведат процедурите при закрити порти.

Говорителят, Линдзи Хойл, в последна сметка се извини и сподели, че е взел решението си да разреши на депутатите да гласоподават по редица гледни точки, тъй като е бил угрижен за тяхната сигурност, откакто някои са били изправени пред закани от принуждение поради позицията си по отношение на войната.

" Жалко е и се оправдавам за решението ", сподели той пред Народното събрание. " Не желаех да свърши по този начин. "

Лейбъристите, за които се счита, че ще завоюват националните избори, предстоящи по-късно тази година, са обхванати от вътрешна борба за позицията си по отношение на  конфликта в Близкия изток след офанзивата на Хамас на 7 октомври, която докара до израелската инвазия в Газа.

Дебатът в Народното събрание беше иницииран от SNP, която внесе предложение за неотложно преустановяване на огъня . Лейбъристите и консерваторите, които поддържаха Израел, като в същото време показаха угриженост по отношение на дейностите му в Газа, по-късно предложиха ремонти с разнообразни условия , които съгласно тях са нужни, преди да има пауза в борбите.

Като нормален ход, Хойл избра и двете ремонти за гласоподаване, нарушавайки прецедента, при който една опозиционна партия не може да промени предлагането на друга. Обикновено се избира единствено държавната корекция.

Някои депутати се подиграха на оратора, когато разгласи решението си. Един член на Народното събрание упрекна Хойл, някогашен народен представител от Лейбъристката партия, че е предизвикал " конституционна рецесия ".

Правителственият водач на Камарата на общините Пени Мордаунт сподели, че Хойл е подкопал Народното събрание и държавното управление се отдръпва от процедурата.

Решението на Хойл означаваше, че лейбъристките законодатели могат да гласоподават за личния проект на своята партия и да избегнат да се опълчват на управлението си, като поддържат предлагането на SNP.

По време на хаоса поправката на лейбъристите в последна сметка беше утвърдена устно , без публично гласоподаване, където се записват мненията на обособените законодатели. Някои депутати приканиха гласуването да се организира още веднъж, защото техните възгледи не са били отразени.

Въпреки че резултатът не е обвързващ за английското държавно управление или евентуално ще бъде следен от близко в Израел или от " Хамас ", той имаше капацитета да сътвори проблеми за водача на Лейбъристката партия Кийр Стармър, който желае да показа партията си като обединена, дисциплинирана и подготвена за власт.

" Това е позорно, доста позорно. Днес видяхме английската политика в най-лошия й тип. Политиците се пробват да спасят себе си, вместо да спасят цяла нация ", сподели палестинският дипломат във Англия Хасам Зумлот пред радио LBC.

Ръководството на лейбъристите сподели, че не са склонни да поддържат предлагането на SNP, защото то осъжда " груповото наказване " на палестинския народ и не прецизира, че би трябвало да се съблюдава преустановяване на огъня от Израел и Хамас.

Подобно предложение, импортирано от SNP през ноември, накара Стармър да изпита най-големия протест в своето управление.

Лидерът на лейбъристите в началото даде цялостна поддръжка на Израел, когато той стартира своето военно възмездие. Но лейбъристките законодатели и членове на партията усилват натиска върху управлението да поддържа неотложно преустановяване на огъня.

Както, по този начин и  отхвърлиха нарастващия интернационален напън за прекъсване на войната, която унищожи огромна част от линията Газа и провокира филантропична злополука.
 Махмуд Абас порица позицията на Съединени американски щати в Организация на обединените нации
Махмуд Абас порица позицията на Съединени американски щати в Организация на обединените нации

Без вяра за помирение в Газа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР