Десетки велосипедисти от Русе днес тръгнаха на 12-тия по ред

...
Десетки велосипедисти от Русе днес тръгнаха на 12-тия по ред
Коментари Харесай

Велопоход Русе - Гюргево, посветен на Априлското въстание

Десетки велосипедисти от Русе през днешния ден потеглиха на 12-тия по ред велопоход сред Русе и Гюргево, отдаден на Априлското въстание. Той се провежда от Вътрешна македонска революционна организация и съдружие " Вело-Русе ". На 20 април, по остарял жанр, преди 143 години в Копривщица гръмва първата пушка и е сложено началото на Априлската епопея. Неговата подготовка обаче стартира от румънския град Гюргево.

Русе

По традиция велопоходът към Гюргево стартира от Пантеона на възрожденците в Русе, където участниците отдадоха респект на революционерите. Тихомир Димитров беше дружно с щерка си.
Тихомир Димитров: Велопоходът е доста прекрасен мотив да почетем нашите герои. Много съдбоносни решения са взети на дунавския бряг за България.
Именно тук, в една от къщите наоколо до настоящия пазар Гюргевският революционен комитет взема решението да бъде оповестено въоръжено въстание. Сред уредниците са известни възрожденци, някои от тях - бъдещи политици: Никола Обретенов, Панайот Волов, Стоян Заимов, Стефан Стамболов. От пристанището на Гюргево пък Христо Ботев се качва на кораба " Радецки ". Евгени Банов е потомък на един от неговите четници.
Евгени Банов: Моят жанр се е борил срещу османското иго. Всеки българин, който се смята за българин, би трябвало да почита тази дата.
Подготовката на Априлското въстание продължава малко повече от месец, избухва прибързано и е грубо потушено. Но то обръща погледа на Европа към поробена България и е една от аргументите по-късно да бъде оповестена Руско-турската освободителна война.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР