Десетки ултраортодоксални протестиращи нахлуха в база на израелската армия близо

...
Десетки ултраортодоксални протестиращи нахлуха в база на израелската армия близо
Коментари Харесай

Ултраортодоксални евреи в Тел Авив нахлуха в база на израелската армия

Десетки ултраортодоксални протестиращи нахлуха в база на израелската войска покрай Тел Авив във вторник, заяви израелската войска, представена от " Ройтерс ".

Демонстрациите, които се организираха, до момента в който Израел се приготвяше за упования отговор от Иран, подчертаха дълбоките разделения в израелското общество, които се задълбочиха допълнително 10 месеца след 

Израелската армия осъди случая в базата Тел Хашомер.

" Нахлуването във военна база е съществено закононарушение и е срещу закона.  Израелската войска осъжда това принудително държание и упорства протестиращите да бъдат изправени пред правораздаването ", се споделя в изказване на военните.

Видеозаписи, споделени от израелската полиция, демонстрират десетки мъже в обичайните черни костюми и шапки, носени от ултраортодоксалната общественост, които се изправят против редиците на полицията отвън базата.

Върховният съд на Израел подреди на държавното управление през юни да призове ултраортодоксални студенти от харедимската семинария в армията, пораждайки горчиви възражения на общността и религиозните партии в обединението на премиера Бенямин Нетаняху.
 Върховният съд на Израел желае наборна работа и за ултраортодоксалните евреи
Върховният съд на Израел желае наборна работа и за ултраортодоксалните евреи

Дългогодишните освобождавания от наборна военна работа са основни за обединението на Нетаняху

Първите документи за повиквателни бяха изпратени преди към две седмици и наборниците би трябвало да се явят в центровете за набиране на личен състав.

Проектоизключенията за ултраортодоксалните евреи датират от ранните дни на страната Израел, когато първият министър-председател, социалистът Давид Бен-Гурион, освободи към 400 студенти от военна работа , с цел да могат да се посветят на религиозно образование. Правейки това, Бен-Гурион се надяваше да резервира живи свещените познания и обичаи, съвсем заличени в нацисткия Холокост.

По това време харедистите бяха малко малцинство, само че изключенията се трансфораха във все по-голям проблем, защото общността се разшири и съставлява повече от 13% от популацията на Израел , съответствие, което се чака да доближи към една трета в границите на 40 години.

Въпросът остава забранен от десетилетия, само че войната в Газа и опцията за по-широка война с Иран и подкрепяното от Иран придвижване Хизбула в Южен Ливан го сложиха в изострен фокус.

" Набирането на ултраортодоксални жители е оперативна нужда и се организира в сходство със закона. Израелската войска е решена да продължи да напредва в тази посока ", споделиха военните.
 Израел изпраща повиквателни за армията на ултраортодоксалните евреи
Израел изпраща повиквателни за армията на ултраортодоксалните евреи

Върховният съд на Израел постанови предишния месец, че министерството на защитата би трябвало да приключи дългогодишното освобождаване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР