Десетки ученици и родители от Мездра бяха запознати с Държавния

...
Десетки ученици и родители от Мездра бяха запознати с Държавния
Коментари Харесай

В Мездра проведоха родителска среща за професионалното образование

Десетки възпитаници и родители от Мездра бяха осведомени с Държавния план-прием за образователната 2018/2019 година и опциите, които образователните заведения в общината оферират за професионално обучение. Те бяха осведомени на родителска среща, проведена от общинска администрация с поддръжката на Регионално ръководство на образованието - Враца и Областна администрация.
Срещата бе открита от кмета на община Мездра инж. Генади Събков. Той заключи, че напъните на екипа му са ориентирани в поддържане на материалната база на образователните заведения в съвършено положение и търсенето на сътрудници, посредством които да се оферират нови и атрактивни специалности.
„ Усилията, които влагаме за поддържане на материалната база, са показателни за отношението на общината и обществеността в Мездра към образованието - сферата, в която влагаме най-вече средства. Миналата година започнахме реализацията на план по Оперативна програма “Региони в напредък “, посредством който бе осъществен ремонт на главните детски градини и учебни заведения. Тази година ще бъде приключен ремонт по енергийна успеваемост в ОУ “Христо Ботев “ за над 300 000 лева Има какво да надграждаме, само че направеното до момента е в позитивна и вярна посока.
Днес всички ние желаеме да представим пред вас преимуществата на мездренската просветителна система. Горд съм, че съм кмет на община, в която учебните заведения действат извънредно добре и спектърът от специалности, които ви предлагаме е задоволително необятен. Професиите, които имате опция да овладеете оказват помощ да се развиете освен в област Враца, само че и в целия свят. Радвам се, че от новата образователна година имаме и нова опция - благодарение на БДЖ да се открие паралелка, която да приготвя фрагменти и в тази сфера “, сподели кметът.
Инж. Събков посочи, че за повишение информираността на учениците и техните родители община Мездра е изготвила осведомителни брошури, обобщаващи данни за опциите за професионално обучение, значимите дати, периоди и документи. Кметът разясни, че администрацията, педагогическите препоръки и РУО-Враца работят дружно в името на предлагането на перспективно образование и задържане на младежите в района.
Началникът на РУО-Враца Галина Евденова показа детайлно опциите за образование в образователните заведения в общината, като подчертава на професионално обучение. Присъстващите се срещнаха и с изгодите от дуалната система на образование, графикът за банкет след главно обучение, нужните документи за кандидатстване и записване. С цел облекчение на учениците и техните родители, подаването на документи може да се извърши във всяко от междинните учебни заведения в Мездра или в РУО-Враца, без значение от първото предпочитание на кандидат-гимназиста. Експертите от районния инспекторат ще работят с удължено работно време от 8 ч. до 18 часа.
Директори, възпитаници и представители на педагогическите екипи на СУ “Иван Вазов “, ПГ „ Алеко Константинов, ПГ по МСС показаха опциите за образование и преимуществата на своите образователни заведения дават.
Представителите на БДЖ подчертаваха на преимуществата за учениците в новата паралелка в дуална форма на образование, която ще се разкрие в ПГ по МСС. Стипендии, гратис пътешестване с влакови композиции, прилагане на почивно-възстановителни центрове, с които БДЖ ЕАД разполага на планински и морски курорти, благоприятни условия за продължение на образованието и започване на кариера в холдинга са единствено част от бонусите, очакващи кандидат-гимназистите в новата паралелка.
„ Обучението на младежите с фокус върху професионалното обучение е приоритет за мен и екипа на регионална администрация. Подкрепям образователните заведения и общините и работя интензивно за развиването на професионалното обучение в региона, с цел да могат нашите деца и бъдещите генерации да останат и да се развиват в нашия район “, сподели регионалният шеф на област Враца Малина Николова.
Информационната акция за приема през образователната 2018/2019г. ще продължи интензивно и през идващите месеци, като община Мездра ще оказва подпомагане на образователните заведения в рекламирането на перспективните благоприятни условия на мездренската просветителна система.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР