Десетки участваха в разпъването на огромното знаме на ливадите на

...
Десетки участваха в разпъването на огромното знаме на ливадите на
Коментари Харесай

500 кг знаме разпънахана на събора в Рожен СНИМКИ

Десетки участваха в разпъването на голямото знаме на ливадите на Рожен. В символичното слагане на внушителния трибагреник участваха и известни имена от спорта - боксьорът Тервел Пулев, биатлонистката Екатерина Дафовска, сноубордистът Радослав Янков, Крум Дончев – авто спорт, Елица Янкова – битка, Павел Лефтеров – авто спорт и други

Много локални и пристигнали от страната за събора също участваха в разпъването на флага, който се е трансформирал в знак на събора.

Националният трикольор бе направен особено за събитието от компания " Бендида " в Първомай и е с повърхност над 7000 кв.м.

" Знамето е дълго 320 метра, с 20 метра е по-дълго от предходните флагове, които сме шили за събора на Рожен. Трикольорът е необятен 21 метра, общата повърхност е над 4.5 дка, в случай че сложим лентите една до друга ще се получи дължина над 4.5 км. Използвани са към 20 км конци, знамето е тежко с структурата над 500 кг ", сподели Атанаска Велчева от шивашката компания, изработила големия трибагреник. Изработването му лишило към месец работа на двама шивачи на две смени.

" Сгъването и преместването беше най-трудното, вършим го за трети път и знаем по какъв начин да го шием. Това е най-голямото знаме като повърхност на България. Румънците са шили свое знаме 10 пъти по-голямо от нашето ", сподели Велчева.

Трикольорът бе докаран на поляните на ролка с трактор. След това от бяло към алено бе спуснат по поляните. Организаторите приканиха хората да не оскверняват знамето по време на събора, като строго е неразрешено стъпването по него.

След като завърши съборът, голямото знаме ще бъде превърнато в хиляди дребни флагове, които уредниците на събора ще подарят за следващ път в София, само че този път и в огромните регионални центрове, за Деня на независимостта.

За събора, който стартира сутринта в петък, към този момент са подредени на поляните четирите подиуми и всички шатри на заведения за хранене, занаятчии, демонстрационни и атракционни места. Организаторите на събора приканиха хората да отиват на поляните в национални носии и оповестиха конкурс за най-красиви достоверни национални носии. " На два пъти по време на събора каним всички, които са в национални носии пред знамето, с цел да бъдат снимани за общ незабравим кадър ", споделиха уредниците.

Официалното разкриване на тридневния събор ще направи сутринта в петък президента Румен Радев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР