Десетки убити при сблъсъци между съперничещи си фракции в Триполи в Либия

...
При престрелки между две водещи въоръжени групировки в либийската столица
Коментари Харесай

При престрелки между две водещи въоръжени групировки в либийската столица Триполи загинаха 27 души и бяха ранени 106, съобщи Центърът за спешна медицина в сряда.

Центърът, който предоставя спешни услуги в западната част на Триполи, публикува "временните" жертви на страницата си във Facebook през нощта.

Сблъсъците между влиятелната 444 бригада и Ал-Радаа, или Специалните сили за възпиране, две на безбройните милиции, които се борят за власт след свалянето на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи през 2011 г., избухна в понеделник вечерта и бушува до вторник.

Общо 234 семейства бяха евакуирани от фронтовите зони в южните предградия на столицата, покрай с десетки лекари и парамедици, които бяха хванати в капан от боевете, докато се грижиха за ранените, каза центърът.

Три полеви болници и флот от около 60 линейки бяха разположени в района, когато избухна боят.

Сблъсъците бяха предизвикани от задържането на началника на 444 бригада, полковник Махмуд Хамза, от съперничещите сили на Ал-Радаа в понеделник, каза служител на вътрешното министерство.

Късно във вторник социалният съвет в югоизточното предградие на Soug el-Joumaa, крепост на силите Al-Radaa, обяви, че е постигнато споразумение с министър-председателя Абделхамид Дбейба, ръководител на признатото от ООН правителство, базирано в столицата, Хамза да бъде предаден на „неутрална страна“ .

В телевизионно съобщение съветът каза, че прекратяването на огъня ще последва прехвърлянето на командира на силите и късно във вторник боевете утихнаха.

И двете въоръжени групировки са обвързани с правителството на Дбейба, една от двете съперничещи си администрации, които се борят за власт чрез променящи се съюзи с милициите на място.

През нощта Dbeibah посети югоизточното предградие на Ain Zara, където се водят едни от най-тежките боеве във вторник, придружен от вътрешния министър Imed Trabelsi.

Dbeibah „видя сам сериозността на щетите", докато той обикаляше неосветените улици на гъсто населения квартал, съобщи пресцентърът на неговото правителство на страницата си във Фейсбук.

Той даде указания за извършване на проучване на щетите, за да могат жителите да бъдат компенсирани, се добавя .

Министерството на вътрешните работи въведе план за сигурност, за да разположи служители в районите на бойните полета, за да наблюдават примирието, обявено между двете страни.

Летището е затворено

Единственото гражданско летище в либийската столица, Митига, който се намира в зона под контрола на Ал-Радаа, остана затворен за търговски полети в сряда, казаха служители. Полетите се пренасочваха към Мисрата на около 180 километра (110 мили) на изток.

Либия е свидетел на повече от десетилетие на конфликт с спиране и тръгване след подкрепяния от НАТО бунт, който свали Кадафи.

През май двамата въоръжени групи се сблъскаха с часове в Триполи, също след арестуването на член на 444 бригада.

Период на относителна стабилност накара ООН да изрази надежда за провеждането на отложени избори тази година, а последните битки предизвикаха международни призовава за спокойствие.

Подкрепителната мисия на ООН в Либия заяви, че „следи със загриженост“ влошаването на сигурността в либийската столица и въздействието му върху цивилните.

„Всички страни трябва да запазят постиженията в сигурността, постигнати през последните години и преодоляване на различията чрез диалог“, каза UNSMIL.

Посолствата на Великобритания, Франция, Европейския съюз и Съединените щати повториха призива на ООН за деескалация.

444 бригада е свързана с министерството на отбраната на Либия и се счита за най-дисциплинираната страна в Северна Африка. Той контролира южните предградия на Триполи и други райони.

Той се позиционира като независим от министерствата на вътрешните работи и отбраната и контролира централен и източен Триполи, военновъздушна база Митига, гражданско летище и затвор.

Либия е разделение между подкрепяното от ООН правителство на Дбейба на запад и друго на изток, подкрепяно от силния военен Халифа Хафтар.

През август миналата година 32 души бяха убити и 159 ранени в Триполи, когато групи, подкрепящи подкрепяното от Хафтар правителство, се сбиха с правителството на Дбейба сили.

Изборите в Либия трябваше да се проведат през декември 2021 г., но спорове, включително кой може да участва в изборите, доведоха до спирането им за неопределено време, въпреки че ООН работи за прекратяване на спорните въпроси.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР