Десетки цивилни сред 64 убити при атаки в Мали

...
Две отделни атаки от заподозрени бойци, свързани с Ал Кайда,
Коментари Харесай

Две отделни атаки от заподозрени бойци, свързани с Ал Кайда, в размирната североизточна Мали в четвъртък убиха 64 души, включително десетки цивилни, съобщи преходното правителство на страната.

Атаките бяха насочени към пътнически кораб на река Нигер близо до Тимбукту и военна база в Бамба, в северния регион Гао, убивайки 49 цивилни и 15 войници, според изявлението на временното правителство.

Не е ясно колко души са загинали при всяка атака.

Според по-ранно изявление на малийската армия, „въоръжена терористична група“ е нападнала пътническата лодка в 11 часа сутринта местно време близо до Rharous Cercle в района на Тимбукту.

Атаките са поети от Групата за подкрепа на исляма и мюсюлманите (GSIM), войнствена група, свързана с Ал Кайда, каза правителството.

Регионът Сахара-Сахел, част от който е Мали, е свидетел на ескалация на насилие през последните години, тъй като ислямски бунт кипи близо до границите на Мали, Буркина Фасо и Нигер.

През юни Организацията на обединените нации заяви, че „безкрайно“ насилие се отприщва срещу цивилни в североизточна Мали от групировката „Ислямска държава“ (ИДИС) и нейните филиали.

Почти 9 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ в страната. По-рано този месец агенциите на ООН съобщиха, че 200 000 деца са изложени на риск от гладна смърт.

„Връзката между продължителен въоръжен конфликт, вътрешно разселване и ограничен хуманитарен достъп заплашва да потопи близо един милион деца под петгодишна възраст в остро недохранване до края на тази година... ако животоспасяваща помощ не успее да стигне до тях“, казаха от ООН .

Това е развиваща се история. Има още.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР