Десетки сирийски жени и деца, свързани с групировката Ислямска държава,

...
Десетки сирийски жени и деца, свързани с групировката Ислямска държава,
Коментари Харесай

Сирийски жени и деца, свързани с групировката Ислямска държава, напуснаха лагера Ал-Хол

Десетки сирийски дами и деца, свързани с групировката " Ислямска страна ", напуснаха просторен лагер в Североизточна Сирия и се прибраха в източната провинция Дейр аз Зур след посредничеството на племенни водачи. Това е последната група хора, които напущат лагера Ал-Хол, в който са настанени съпруги, вдовици, деца и други членове на фамилиите на бойци от групировката ИД. Тяхното тръгване се случва в миг, когато се увеличават случаите на прибиране в чужди страни в опит да се понижи броят на жителите на лагера, в който преди пет години са били настанени 73 000 души.
В лагера съм от седем години. И в този момент се връщам да пребивавам естествения си живот. Първо, ще отида да видя фамилията си.
Али Рамадан, 56-годишен разселен мъж от провинция Дейр аз Зур

Това е 54-тата група сирийци, които напущат лагера през последните няколко години, и първата през 2024 година, съгласно шефа на лагера Джихан Ханан. Тя съобщи пред Асошиейтед прес, че популацията на съоръжението в момента е към 42 700 души. От тях над 18 000 са иракчани, а сирийците са повече от 16 600. Останалите, към 6000 души, най-вече дами и деца от 44 други страни, се намират в строго охраняваната зона на Ал-Хол, известна като " Анекс ". Като цяло те се считат за най-върлите последователи на Ислямска страна.
Международните страни поставят старания и оказват напън върху страните да приберат своите жители. Но процентът на завръщане е доста дребен спрямо огромния брой хора, които се намират в лагера.
Джихан Ханан, шеф на лагера Ал-Хол

През 2014 година ИД разгласи халифат в голяма част от Ирак и Сирия. Те привлякоха десетки хиляди поддръжници от целия свят. Екстремистите бяха разгромени от водената от Съединени американски щати коалиция в Ирак през 2017 година и в Сирия през 2019 година След възхода на ИД преди десетилетие някои страни лишиха от поданство част от своите жители, които се бяха отправили към района, с цел да се причислят към ИД.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР