Десетки сигнали на хора в социалните мрежи за фалшиви полицейски

...
Десетки сигнали на хора в социалните мрежи за фалшиви полицейски
Коментари Харесай

Не давайте личните си данни на съмнителни имейли, предупреди киберспециалист

Десетки сигнали на хора в обществените мрежи за подправени полицейски призовки. Според Кирил Григоров от Българска Асоциация по Киберсигурност в интернет има обилие от описи с имейли на български жители. Така и хората, които стоят зад сходни хакерски атаки се снабдяват с данните на потребителите.
Много постоянно има течове на данни както от Facebook, по този начин и от други обществени платформи. Обикновено когато сходна офанзива се изпраща всеобщо и до доста хора, се употребява образец. Специфичното при сходен вид имейли е, че те изискват избрани дейности – те изискват от вас да си въведете персонални данни, да въведете данни от банкова карта.
Хората би трябвало да бъдат деликатни, тъй като доста постоянно когато отсрещната страна изисква някакви дейности от тях – да кликнат на линк, да дадат данни от банкова или персонална карта, то е съвсем несъмнено, че става дума за фишинг имейл, изясни още киберспециалистът. Нито една банка или институция не би желала от вас такива данни, предизвести Григоров. Последиците от едно такова нещо могат да бъдат съществени, в това число и финансово. В доста от случаите банките съумяват да разпознаят измамата и да я спрат в точния момент, само че към момента се случва жители да бъдат ощетени много съществено, сподели Кирил Григоров.

По думите му друга цел на тези офанзиви е всяване на ужас в обществото, както и дискредитиране на някои институции.

Да се стигне до хакерите е сложна задача и рядко може да бъде открит същинският причинител на сходни офанзиви.

Целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР