Десетки шуменци излязоха на пореден мирен протест в памет на

...
Десетки шуменци излязоха на пореден мирен протест в памет на
Коментари Харесай

Протест в Шумен заради загинала Светомира: За нова Пътна карта и съдебна реформа

Десетки шуменци излязоха на следващ кротичък митинг в памет на починалата при злополука в града 22-годишна Светомира Станчева на мястото на пътното произшествие - към кръгово кръстовище на бул. " Симеон Велики ". Протестът се състоя откакто с разпореждане на прокурор от Софийската градска прокуратура мярката за неотклонение на Жечко Кюркчиев, предизвикал злополуката, при която почина младата жена, от " домакински арест " бе променена в " парична гаранция " в размер на 25 000 лева, съобщи Българска телеграфна агенция.

" На прокуратурата ръцете са вързани, тя извършва своите отговорности, само че има закони, които не са променяни от 60-те години на предишния век ", сподели пред публицисти бащата на починалото момиче Анатоли Накев.

" Това е единствената мярка, която може да бъде наложена на Жечко Кюркчиев към този миг. Ние с моята брачна половинка и дъщеричка сме се научили в тези два месеца на самообладание. Търпението на нас ни дава повече мощ в сравнение с подозренията. Искам всеки, който е обвързван освен с нашия, само че и с всички сходни случаи в страната да си свърши професионално работата. Всичко останало са спекулации и съмнение на хората към институциите. Ние имаме вяра в тях и уповавам се и те да отвърнат с професионално отношение към нашето доверие ", сподели още Накев.

Той показа пред публицисти призната на кръгла маса в София на 24 ноември Пътна карта, направена от Института за пътна сигурност , която предлага " нов модел на ръководство ". Основните стълбове в нея са структурни промени в ръководството на риска, нов закон за придвижване по пътищата, основаване на отворена осведомителна система по сигурност на придвижване по пътищата и други.

" Тази пътна карта е за развиване на сигурността на придвижване по пътищата в България до 2024 година, която ще бъде публикувана и посредством обществените мрежи, и се надявам да бъде призната от Народното събрание. Делото още не е влезнало в съда. Докато бъде импортирано за разглеждане се надявам и на някакви по-добри резултати от ръководещите за правосъдна промяна ", сподели пред кореспондент на Българска телеграфна агенция Накев.

22-годишната Светомира почина при злополука на 28 септември вечерта на кръгово кръстовище на бул. " Симеон Велики " в града. Апелативният съд във Варна удостовери определението на Окръжния съд в Шумен, с което под домакински арест бе подложен 18-годишният лидер Жечко Кюркчиев, провокирал злополуката, довела до гибелта на 22-годишното момиче и до телесна щета на друга жена. С разпореждане на прокурор от Софийската градска прокуратура мярката за неотклонение на Жечко Кюркчиев от " домакински арест " бе променена в " парична гаранция " в размер на 25 000 лева

Общинската комисия по сигурност на придвижването в Шумен на съвещание на 2 ноември реши като първи ограничения за ограничение на пътните катастрофи на кръговото кръстовище, където почина 22-годишна жена, да бъде сложена светлинна сигнализация, указваща оптималната скорост за придвижване в сектора, както и да се проучат опциите за закупуване и монтиране на стационарна камера за следене на скоростта. Проектантът на кръговото кръстовище инж. Павлин Сурилов сподели на съвещанието, че то е построено съгласно нормативните условия.

Кръговото кръстовище в Шумен, където почина дамата, не дава отговор на нормите. " В обсъжданото кръгово вътрешният диаметър е 10 метра, или шест метра по-малък от нормативно изискуемия ", съгласно експертно мнение на Европейския център за транспортни политики.

Разследването за злополуката в града, при която почина младата жена, е поето от националното разследване. Освен това прокуратурата е почнала следствие по случая със самозапалилия се автомобил, който Кюркчиев е карал и е бил оставен на паркинг на Министерство на вътрешните работи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР