Десетки села в областите Смолян и Кърджали продължават да са

...
Десетки села в областите Смолян и Кърджали продължават да са
Коментари Харесай

Десетки села продължават да са без ток и вода след наводненията

Десетки села в областите Смолян и Кърджали не престават да са без ток, а в област Благоевград - без вода дни след наводненията от края на предходната седмица. Все още в бедствено състояние са 5 общини в Благоевградско. В Родопите има откъснати села, като единственият достъп до тях е по черни горски пътища.

В сряда държавното управление начерта ограничения за подкрепяне на потърпевшите, а през днешния ден се чака да вземе решение за освобождение на минерална вода от държавния запас.

Селища в област Благоевград към момента са без вода

Водоподаването е най-големият проблем в област Благоевград , сподели регионалният шеф Николай Шушковпред Българска национална телевизия. По думите му сериозна е обстановката в община Гърмен, където река Места струти водопровода, който е прекосявал над реката.

Към момента е обезпечено подаване на вода по режим до всички села в Гърмен. В избрани часове се подава вода, а ВиК екипи работят непрекъснато, с цел да се обезпечи по огромен дебит, изясни регионалният шеф.

" Днес с решение на Министерския съвет ще се освободи питейна вода от държавния запас, и тази вода ще тръгне към обитаемоте места, които имат усложнение ", сподели Николай Шушков.

Той добави, че няма заплаха за прекъсване на газоподаването. Всряда за няколко часа то беше спряно, защото е трябвало да се обследва газопроводът, само че още нощес поетапно е почнало газоподаването за Благоевград.

Това беше сериозен проблем, защото с изключение на многото семейства,с газ се доставят и всички детски градини, учебни заведения, публични здания и болницив града, изясни Шушков.

Той добави, че следва незабавното проучване на вредите и от през днешния ден комисии по места ще обходят регионите и до края на работния ден ще дадат прецизен отчет за вредите.

" Подходът ще бъде радикално друг, а не както е било до момента - не просто някой да изиска едни пари и Министерския съвет да ги отпусне, а се желае да се оценят тези вреди и и едвам тогава ще се провиснал средствата - толкоз, колкото са нужни ", сподели Шушков.

Той добави, че всички, които са били наранени от бедствието могат да се извърнат към службите за обществено подкрепяне. Към момента 109 души се доставя с храна в Благоевградска област.

Много села в Родопите не престават да нямат ток

Продължава възобновяване на засегнатите от пороите села в Родопите. Много от тях към момента са без електричество. Тежкият сняг, паднал след дъжда, затруднява работата на спешните екипи. Те работят съвсем непрекъснато, само че към момента има места без ток.

" В селото нямаше ток два дни. Електричеството е възобновено в сряда в 16 часа, само че близките села към момента нямат ток. Причината за това са паднали огромни борове на далекопровода и има скъсани жици. Мобилни генератори има единствено в старческия дом ", описа кметският наместник на смолянското село Полковник Серафимово Христо Мусурлиевпред бТВ.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР