Десетки се събраха на мирен протест пред Митница Югозападна срещу

...
Десетки се събраха на мирен протест пред Митница Югозападна срещу
Коментари Харесай

Мирен протест срещу застрояването на архелогическите разкопки край Благоевград


Десетки се събраха на кротичък митинг пред Митница Югозападна против застрояването на архелогическите разкопки край Благоевград

Протестът бе плануван за 14:00 часа и проведен във Facebook групата “Ние сме срещу застрояването на разкопките към Благоевград”. Хората са обезпокоени, че през последните дни в региона на селището има скупчване на строителна техника и е допустимо всеки миг да стартира асфалтирането на археологическите находки.

На място в поддръжка на протестиращите дойдоха и общинските съветници Валери Смиленов, Калоян Ханджийски, Кирил Ваклинов и Сашо Милчев, който на последната сесия на ОбС-Благоевград внесе предложение за осъществяване на референдум за ориста на архелогическите находки.

Малко след оповестения час за митинг, хората се насочиха към разкопките, където оповестиха своите претенции, а точно – изместване на трасето на автомагистралата и опазване на останките от римския град. Една от концепциите е мястото да стане неподвижен монумент на културата с локално или национално значение, което ще докара до развиване на културно-историческия туризъм на територията на община Благоевград. Археолозите пък направиха опит да изгонят публицистите и не разрешиха да се снима детайлно.

Утре инициативният комитет в Благоевград ще се събере и ще реши какви дейности да предприеме нататък./ blagoevgrad.eu



Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР