Десетки са ранени в Буенос Айрес при сблъсъци между полицията

...
Десетки са ранени в Буенос Айрес при сблъсъци между полицията
Коментари Харесай

Десетки ранени на протести в Буенос Айрес срещу реформите на Хавиер Милей

Десетки са ранени в Буенос Айрес при конфликти сред полицията и участници в митинги против икономическите промени на новоизбрания десен президент Хавиер Милей, съгласно аржентински медии. Федералната полиция е употребила гумени патрони, сълзотворен газ и физическа мощ, оповестява аржентинската организация Page 12, представена от " Фокус ".

Най-малко 60 стачкуващи са ранени, а един от тях, юрист по правата на индивида, може да загуби окото си, съгласно организацията.

Долната камара на аржентинския парламент в петък (2 февруари), след няколкодневен спор, одобри предлагането за промени на президента Хавиер Милей.

За приемането на пакета от ограничения са дали своят вот 144 депутати, а 109 от тях са били срещу.

Необходимо е пакетът от промени да бъде утвърден в Сената на Аржентина, където ще се гласоподава поотделно всяка точка.

Реформите, които съставляват законопроекта, включват приватизация на държавни предприятия, ограничения за понижаване на великодушните държавни дотации, както и разширение на някои изпълнителни пълномощия.

Ако бъдат утвърдени от Сената, промените ще разрешат уволнения без съобщение и изтъкване на причина и фрапантно понижени компенсации, премахвайки наложителното възнаграждение за ексклузивен труд и санкции за компании, които не заплащат вноски, добавя Reuters.

Милей се стреми да има лимитирани права за стачки и отпуск по майчинство, тъй че съгласно новите правила бременните дами могат да отсъстват от работа единствено 10 дни преди раждането, вместо 45, както е планувано в настоящия закон.

Реформите ще лимитират работата на синдикатите, а прекъсването на работа в по този начин наречените " основни промишлености ", като опазване на здравето, енергетика и телекомуникации, ще бъде нелегално, в случай че не бъдат обезпечени най-малко 75 % от производството или услугите.

По-малко значителните промишлености включват, наред с други, радиото, малкия екран, банкирането и финансите, където би трябвало да бъдат изпълнени 50 % от работното натоварване, с цел да се смята прекъсването на работа за законно.

Огромният законопроект е основна част от проектите за промени на Милей за закъсалата стопанска система на Аржентина, която се бори с инфлация над 200%, изчерпани запаси в задгранична валута и бомба със закъснител от изплащания на задължения, притежавани от кредитори и вложители.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР