Десетки са нарушенията, с които се сблъскваме на работното си

...
Десетки са нарушенията, с които се сблъскваме на работното си
Коментари Харесай

Най-честите нарушения на трудовите ни права – как да се защитим?

Десетки са нарушаванията, с които се сблъскваме на работното си място. В множеството случаи, българинът не търси правата си и избира да замълчи. Хубаво е да знаем, че Законът ни брани и можем да се защитим.

Ето някои от проблемите, за които хората най-често се оплакват: 

СТОЯ НА РАБОТА СЛЕД РАБОТНО ВРЕМЕ . Това е нарушаване на закона!

Трудът, който се поставя отвън откритото работно време, е ексклузивен труд. Той се провежда по избран административен ред и се поставя по предписание или със знанието на съответния началник. Извънредният труд е неразрешен, с изключение на в ясно изброените от закона случаи, като да вземем за пример за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия и други

Положеният ексклузивен труд се заплаща с нарастване, уговорено сред служащия или служителя и работодателя.

НЕ ПОЛЗВАМ ОБЕДНАТА СИ ПОЧИВКА . Това е нарушаване на закона!

Работниците и чиновниците имат право на почивки в работния ден. Те могат да бъдат една или няколко. Без значение дали работният ден включва една или няколко почивки, в работния ден наложително се обезпечава отмора за хранене, която не може да бъде по-малка от 30 минути.

Почивките в работния ден по предписание не се включват в работното време. Това значи, че ако работите при 8 часов работен ден, времето за отмора е от горната страна на тези часове. Така да вземем за пример при работно време от 9 до 18 ч. с един час отмора, действително работното време е 8 часа, разграничено с една или повече почивки с обща дълготрайност от един час – работите от 9 ч. до 12 ч. и от 13 ч. до 18 ч., като сред 12 ч. и 13 ч. ползвате обедна отмора от 1 час. 

РАБОТЯ Пожарна охрана ВРЕМЕ НА ОТПУСКА . Това е нарушаване на закона!

Всеки един чиновник има правото на най-малко 20 календарни дни заплатен годишен отпуск. Целта на отпуска е да даде време на служителя, в което той да има опцията да се откъсне от работния развой и да възвърне работните си сили. Работодателят няма правото да изисква от служителя да прави своите работни отговорности по време на отпуската си.

Единственото право на работодателя е да отсрочи използването на годишния заплатен отпуск заради значими аргументи, само че не и да го откаже. Включително ползването на отпуск не може да бъде обезщетено и с парична сума. В подобен случай чисто фиктивното даване на заплатен годишен отпуск и осъществяване на трудови функционалности от страна на служителя в този период е изцяло незаконно.

НАЗНАЧЕН/А НА ЕДНА ДЛЪЖНОСТ, А РАБОТЯ ДРУГО . Това е нарушаване на закона!

При подписване на трудовия договор работодателят е задължен да връчи на служащия или служителя длъжностна характерност. С нея категорично се регламентират правата и отговорностите на служащия или служителя, свързани с характера на предоставената работа, произлизащ от заеманата служба. В нея се показват още кодът по НКПД, просветителните и квалификационните условия за заемане на длъжността, връзки и взаимоотношения с други длъжности, които ще се реализират в предприятието при осъществяване на контракта.

Длъжностната характерност конкретизира размера и кръга на условията към служащия или служителя за осъществяване на длъжността, неговите трудови функционалности и отговорности. Те следва да бъдат логичен свързани с длъжността по своя темперамент, а по размер да не надвишават физическите човешки благоприятни условия за осъществяването им в границите на естественото работно време.

РАБОТЯ БЕЗ ТРУДОВ ДОГОВОР . Това е нарушаване на закона!

Преди да стартират работа, служащите и служителите трябва да получат образец от трудовия си контракт, подписан и от двете страни, копие от уведомлението за регистрацията му в Национална агенция за приходите и копие от длъжностната характерност. За да са сигурни, че работодателят им е правилен, служащите могат да ревизират посредством публикуван от Национална агенция за приходите личен идентификационен код регистриран ли е фактически трудовият им контракт, на какво работно време и върху какъв застрахователен приход са обезпечени.

Работодателите нямат право да позволяват до работните им места служащи и чиновници, с които не са сключили писмен трудов контракт и не са го записали в Национална агенция за приходите. Работата без трудов контракт не може да бъде маловажно нарушаване според Кодекса на труда и глобата при установяването му не може да бъде под 1500 лева Това нарушаване лимитира и опцията на работодателят да вземат участие в публични поръчки в идващите три години.

НЯМАМ ДЛЪЖНОСТНА ХАРАКТЕРИСТИКА . Това е нарушаване на закона!

При подписване на трудов договор е наложително работодателят да даде на служителя или служащия длъжностна характерност за изпълняваната съответна работа или длъжност в съответната компания. Преди да стартират работа, служащите и служителите трябва да получат образец от трудовия си контракт, подписан и от двете страни, копие от уведомлението за регистрацията му в Национална агенция за приходите и копие от длъжностната характерност.

Длъжностната характерност дава детайлно изложение на трудовите му отговорности, нуждата от познаване на нормативни актове и други документи, свързани с осъществяването на работата, и още характерни условия.

НЯМАМ ДОСТЪП ДО ТРУДОВАТА СИ КНИЖКА И ДР. МОИ ДОКУМЕНТИ . Това е нарушаване на закона!

Работникът или служителят при документално искане има право да получава заверени копия от съхраняваните за документи, а работодателят е задължен да му издаде и даде нужните документи, удостоверяващи обстоятелства, свързани с трудовото правно отношение, в 14-дневен период от настояването.

Съгласно Кодекса на труда работодателят е задължен да води трудово досие на всеки служащ или чиновник. Трудовото досие на служащия или служителя се основава при постъпване на работа и в него се съхраняват документите по отношение на възникването, съществуването, изменението и прекратяването на трудовото правно отношение.

ИЗПРАЩАТ МЕ В КОМАНДИРОВКА БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ . Това е нарушаване на закона!

Работодателят може да командирова служащия без негово единодушие за не повече от 30 календарни дни без спиране.

Командироване за период, по-дълъг от 30 календарни дни, се прави с документално единодушие на служащия или служителя.

Следва да се има поради, че според закона работодателят не може да командирова бременна жена, работничка или служителка в напреднал стадий на лекуване ин-витро и майка на дете до 3-годишна възраст, без нейното категорично документално единодушие.

НЕ МИ ПЛАЩАТ КОМАНДИРОВЪЧНИТЕ . Това е нарушаване на закона!

Ha ĸoмaндиpoвaния cлyжитeл, ĸoгaтo ocтaвa дa нoщyвa в мяcтoтo нa ĸoмaндиpoвĸaтa, ce зaплaщaт днeвни пapи в paзмep 20 лева зa вceĸи дeн oт ĸoмaндиpoвĸaтa. Ha ĸoмaндиpoвaния, ĸoйтo изпълнявa cлyжeбнитe cи зaдължeния пpeз пo-гoлямaтa чacт oт paбoтнoтo вpeмe в дpyгo нaceлeнo мяcтo бeз нoщyвaнe, ce изплaщaт днeвни пapи в paзмep 50 нa cтo oт paзмepa, т.e 10 лева

Посочените суми за командировъчни пари са минималните, което значи, че работодателят може да заплати и по-висока сума на служащите и чиновниците.

БАВЯТ МИ ПЛАЩАНЕТО НА ЗАПЛАТАТА . Това е нарушаване на закона!

Дори един ден закъснение на трудовото възнаграждение – заплата, награда, бонуси, командировъчни или други полагащи се парични средства на служителя, свързани с осъществения от него труд, се приема за бавене и предстои на условие.

Ако забавената сума не бъде изплатена непринудено и работодателят е забавил най-малко една месечна заплата, служителят има право да приключи трудовото си правно отношение без предупреждение.

НЕ МИ ИЗПЛАЩАТ ЦЯЛАТА ЗАПЛАТА . Това е нарушаване на закона!

Кодексът на труда подсигурява изплащането на най-малко 60 % от трудовото заплащане, само че не по-малко от минималната работна заплата за страната. Разликата до цялостния размер на трудовото заплащане продължава да се дължи от работодателя и следва да се изплати в допълнение дружно с рента.

Ако забавената сума не бъде изплатена непринудено и работодателят е забавил най-малко една месечна заплата, служителят има право да приключи трудовото си правно отношение без предупреждение.

НАМАЛЯВАТ МИ ЗАПЛАТАТА БЕЗ МОЕ СЪГЛАСИЕ . Това е нарушаване на закона!

Законът планува, че изменение на трудовия контракт (включително и размера на възнаграждението) се позволява единствено и само по документално единодушие сред страните.

В случай, че служащият или служителят не е склонен с препоръчаната от работодателя смяна в изискванията на трудовия контракт (включително и размера на заплатата) и не подпише спомагателното съглашение, то не поражда правни последствия. Остават да работят клаузите на подписания от двете страни досегашните условия на трудовия контракт или спомагателното съглашение към него.

НЕ МИ ПЛАЩАТ ЗА ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД . Това е нарушаване на закона!

Положеният ексклузивен труд се заплаща с нарастване, уговорено сред служащия или служителя и работодателя, само че не по-малко от:

50 на 100 – за работа през работните дни;

75 на 100 – за работа през почивните дни;

100 на 100 – за работа през дните на формалните празници;

50 на 100 – за работа при сумирано пресмятане на работното време.

Когато не е уговорено друго, нарастването се пресмята върху трудовото заплащане, несъмнено с трудовия контракт.

НЕ МИ ПЛАЩАТ ЗА НОЩЕН ТРУД.   Това е нарушаване на закона!

За всеки отработен нощен час или за част от него сред 22,00 ч. и 6,00 ч. на служащите и чиновниците се заплаща в допълнение трудово заплащане за нощен труд в размер не по-малък от 0,15 на 100 от минималната работна заплата, открита за страната, само че не по-малко от един лев.

Нощен е трудът, който се поставя от 22,00 ч. до 06,00 ч., а за служащи и чиновници, ненавършили 16-годишна възраст – от 20,00 ч. до 06,00 ч.

Работодателят е задължен да обезпечава на служащите и чиновниците безвъзмездна храна, ободряващи питиета и други облекчаващи условия за дейно полагане на нощния труд.

НЕ МИ ПЛАЩАТ ОСИГУРОВКИТЕ.  Това е нарушаване на закона!

Всяко лице, което упражнява трудова активност, предстои на обезпечаване в страната. Работодателят, в качеството си на застраховател, има ангажимент да удържа и внася осигуровки за своите чиновници на месечна база. Осигуровките се дължат върху общото брутно заплащане на всеки от чиновниците в границите на избраните от закона минимални и оптимални граници.

НАЛАГАТ МИ ГЛОБИ . Това е нарушаване на закона!

Работодателят изрично няма право и не следва да прави удръжки от трудовото заплащане за каквото и да било нарушение на трудовата дисциплинираност. Налагането на сходни " санкции “ е жестоко нарушаване на трудовото законодателство.

Съгласно Кодекса на труда без единодушието на служащия или служителя не могат да се вършат удръжки от трудовото му възнаграждение освен за: получени аванси; надвзети суми в резултат на механически грешки; налози, които по специфични закони могат да се удържат от трудовото възнаграждение; осигурителни вноски, които са за сметка на служащия или служителя, обезпечен за всички осигурителни случаи; запори, наложени по съответния ред; удръжки.

ВЗИМАТ МИ ПАРИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА КОНСУМАТИВИ/ НЕ МИ ОСИГУРЯВАТ КОНСУМАТИВИ . Това е нарушаване на закона!

Работодателят изрично няма законовото право и не следва да прави удръжки от трудовото заплащане за сходни цели. Налагането на сходни " удръжки “ е жестоко нарушаване на трудовото законодателство.

Работодателят е задължен да обезпечи на служащия или служителя естествени условия за осъществяване на работата по трудовото правно отношение, за която се е уговорил, като работно място и условия в сходство с характера на работата.

ДАВАТ МИ ПАРИ ПОД МАСАТА . Това е нарушаване на закона!

Работодателите нямат право да изплащат възнагражденията на служащи и чиновниците по недеклариран метод. При недекларирани заплащания служащият или служителят губи от своите осигуровки за компенсации като безработица, пенсия, болнични майчинство и други

Работата без трудов контракт не може да бъде маловажно нарушаване според Кодекса на труда и глобата при установяването му не може да бъде под 1500 лева Това нарушаване лимитира и опцията на работодателят да вземат участие в публични поръчки в идващите три години.

ТЪРСЯТ МЕ ИЗВЪН РАБОТНО ВРЕМЕ . Това е нарушаване на закона!

Трудът, който се поставя отвън откритото работно време, е ексклузивен труд. Той се провежда по избран административен ред и се поставя по предписание или със знанието на съответния началник. Извънредният труд е неразрешен, с изключение на в ясно изброените от закона случаи, като да вземем за пример за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия и други

Положеният ексклузивен труд се заплаща с нарастване, уговорено сред служащия или служителя и работодателя.

РАБОТЯ В ПОЧИВНИ ДНИ ИЛИ В ПРАЗНИЦИ БЕЗ ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗАПЛАЩАНЕ . Това е нарушаване на закона!

Положеният ексклузивен труд се заплаща с нарастване, уговорено сред служащия или служителя и работодателя, само че не по-малко от:

50 на 100 – за работа през работните дни;

75 на 100 – за работа през почивните дни;

100 на 100 – за работа през дните на формалните празници;

50 на 100 – за работа при сумирано пресмятане на работното време.

Когато не е уговорено друго, нарастването се пресмята върху трудовото заплащане, несъмнено с трудовия контракт.

РАБОТЯ Пожарна охрана ВРЕМЕ НА БОЛНИЧЕН . Това е нарушаване на закона!

Временната нетрудоспособност (болничен), причинена от общо заболяване, професионална болест или трудова акцидент и открита от медицинските органи по съответния ред, води до специфичен тип отпуск (отпуск по болничен), а служащият или служителят получава обезщетение вместо изгубеното трудово заплащане за съответния интервал.

НЕ МИ ПЛАЩАТ БОЛНИЧНИТЕ . Това е нарушаване на закона!

Първите 3 дни от болничния се заплащат от работодателя отчасти – получавате 70 % от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила краткотрайната нетрудоспособност. За идващите дни, плащанията са от Национален осигурителен институт, като рамерът на заплащанията също са изчислени процентно като част от заплатата.

Казусите обясни Тодор Капитанов, специалист по трудово право и съдетел на платформата mywork.bg.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР